Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Český dům bude v Kangnungu rozdávat úsměvy a připomene památné momenty

Jedním ze symbolů Her pod pěti kruhy už tradičně bývá i Český dům, který nebude chybět ani tentokrát. Stojí naproti olympijské vesnici v Kangnungu a veřejnosti se otevře v pátek před slavnostním zahájením. Návštěvníci se mohou těšit na setkání se sportovci, na sledování přímých přenosů nebo prozkoumání zázemí České televize a rozhlasu. V případě nouze bude k dispozici i provizorní konzulát. 

Český olympijský dům v Kangnungu
zdroj: ČT 24

"Bude sloužit hlavně občanům v případě ztráty dokladů, onemocnění nebo pokud bude potřeba jednat s úřady," vysvětlil velvyslanec ČR v Jižní Koreji Tomáš Husák.

Na fasádě se budou promítat aktuality a medailové úspěchy. Město proto ihned zaregistruje, zdali lze očekávat nějaké oslavy. "Zvenku jsme udělali aktivní reklamu pro všechny kolemjdoucí, aby k nám mohli zavítat a aby to bylo zároveň maximálně komfortní pro naše sportovce ohledně vzdálenosti," prohlásil architekt Petr Kolář.  

Český dům ozdobí i skleněné sochy hokejisty, snowboardisty a rychlobruslaře, které vyrobili skláři z novoborského Lasvitu. Design je inspirován pohybem, lehkostí a elegancí. "Snažil jsem se zachytit vrcholný moment sportovního výkonu a zachovat ho v jeho prchavé kráse," uvedl autor a kreativní ředitel společnosti Maxim Velčovský.

Je nám líto, video expirovalo.
V pátek se v Pchjongčchangu otevře Český dům

Chybět nebude ani ve světě vyhlášené české pivo. Šéfkuchařem je Mikhal Ašminov, který má svou show v jihokorejské televizi. Menu přizpůsobil tak, aby chutnalo Čechům i Korejcům. "Budeme hodně grilovat, připravovat párky, hovězí a vepřové maso, protože Korejci milují vepřové," konstatoval.

Návštěvníci budou mít možnost poznat i český design nebo sklo a dozvědět se více o národní historii. "Slavíme 100 let od založení Československa, 50 let od zlatého skoku Jiřího Rašky v Grenoblu a 20 let od úspěchu hokejistů v Naganu. Všechny momenty zde připomeneme," řekla manažerka Českého domu Blanka Konečná.

Při oslavách výročí se dům propojí s olympijskými parky v Brně a Ostravě a také s fanoušky, kteří budou veškeré dění sledovat u televizních obrazovek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články