Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jedeme do Koreje udělat úspěch – chci zlato, řekl kapitán Erat

Tři olympiády, jedna medaile. To je bilance šestatřicetiletého kapitána hokejové reprezentace Martina Erata, který bere účast v Pchjongčchangu jako výzvu získat zlato – zatím má ve sbírce úspěchů bronz z Her v roce 2006 v Turíně.

Sport
zdroj: ČT4

Před dvěma lety se vrátil ze zámoří do extraligy s touhou po titulu. "To se mi s Kometou podařilo. Nyní mám před sebou další výzvu. Vyhrát olympiádu a mít další titul. Když hlava chce, proč to nezkusit a vyhrát," řekl zkušený útočník, jehož mrzí, že v Koreji nebudou hrát hokejisti z NHL.  

"Bolí to," přiznal. "Na mé první olympiádě hráli kluci z NHL, byli tam nejlepší hráči na světě. Je mi především líto těch kluků, kteří mohli na olympiádě startovat. Zažil jsem to, když jsem v NHL hrál. Vím, jak se na tuto akci všichni těšili, každý by chtěl být na olympiádě. Je to škoda, ale život jde dál. Turnaj by i tak mohl být prestižní," tvrdí jeden z nejzkušenějších hráčů české reprezentace.  

Roli kapitána nepovažuje za nic zásadního. "Jestli jedu s písmenkem A pro zástupce kapitána nebo s kapitánským C, není podstatné. Jsem v situaci, že jsem si něco z hokeje vzal a chtěl bych to vrátit. Jedeme do Koreje udělat úspěch. Budu tam od toho, abychom na ledě nechali všichni všechno a odvedli stoprocentní výkon," poznamenal Erat.  

Na časový posun se připravuje už zhruba týden. "Je to podobné, jako když letíte z Ameriky do Česka. Tedy kolem sedmi až osmi hodin časového posunu. Zvyknu si. Zabere to ale po příletu dva až tři dny, než se dáte do kupy. Pak už to bude dobré," konstatoval Erat.  

Na olympiádě chce navštívit i další sporty. "Pokud to vyjde, chci vidět rychlobruslení, biatlon i curling. Už jsem ho viděl v Kanadě, je to velmi těžký sport. Vyzkoušel jsem si ho. I v roli metaře. Dva dny mě z něj bolela třísla," usmál se brněnský útočník.  

Na zlato hokejistů z Nagana před dvaceti lety si dobře pamatuje. Tehdy mu bylo šestnáct let. "Nedávno jsme si tyto chvíle s manželkou připomenuli. Seděli jsme na internátu, měli zamčené pokoje, abychom nemuseli do školy, a dívali se na čtvrtfinálový zápas s Amerikou," vzpomínal Erat.  

Čtvrtým olympijským startem se vyrovná Vlastimilu Bubníkovi, Josefu Černému, Jiřímu Holíkovi, Patriku Eliášovi a Tomáši Kaberlemu. Pět olympijských startů má pouze Jaromír Jágr.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články