Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Snowboarding: Ledecká se Samkovou míří ke hvězdám

Snowboard jako jedna z nejmladších olympijských disciplín bude české sportovní fanoušky uprostřed února hodně zajímat. Ester Ledecká a Eva Samková - ta dvě jména mohou být brzy vepsána zlatým písmem do české olympijské historie, Samková už podruhé. Svérázná dvojka na snowboardu patří k absolutní špičce svých disciplín a tudíž i k největším favoritkám zimní olympiády v Pchjongčchangu.

Eva Samková
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Patrick Seeger

Snowbordcrossařka Samková obhajuje v Koreji zlato ze Soči, kde byla suverénní. Od té doby ale konkurence nezahálela. Zejména vedoucí žena Světového poháru Francouzka Trespeuchová, Italka Moiliová a zkušená Američanka Jacobellisová jí rozhodně nedají nic zadarmo.

Samková sice kvůli problémům s operovaným ramenem, které jí při pádech někdy vypadává, vynechala část sezony a věnovala se přípravě na Hry, pak ale v lednu vyrazila otestovat formu do tureckého Erzurumu a všechny své největší soupeřky porazila. Už před časem prohlásila: "Jedu si do Pchjongčchangu pro medaili," řekla s tím, že neví, jestli je těžší zlato získat, nebo obhájit. "Řeknu po závodě, ještě jsem olympijské zlato neobhajovala," dodala s úsměvem.

Ovšem v téhle tvrdé disciplíně, kde hrozí pády a zranění, a k tomu ještě pořadatelé připravili těžkou trať s hodně atraktivním startem, kterým je vlastně skok z osmimetrové věže, nemá nikdo nic jistého.

Trať si Samková vyzkoušela před dvěma lety a nyní trénovala start na Dolní Moravě. "Byla to těžká trať a podle toho, co jsme viděli na plánku, tak bude asi ještě těžší," řekla Samková, ale vrásky si z toho nedělá.

Dramatické závody čekají i Ledeckou. Ta už má také olympijské zkušenosti ze Soči, ale tam jí trápilo zdraví a své ambice před čtyřmi lety i proto nedokázala splnit. Aby problémům se zády předešla, angažovala fyzioterapeuta a všechno klape. Uspět by měla v obřím paralelním slalomu, jemuž zatím v této sezoně jasně vládne, když vyhrála všechny závody Světového poháru až na ten poslední v Bansku, kde ve čtvrtfinále upadla"Aspoň jsem si zkusila, že to vždycky nemusí jít hladce," konstatovala věcně.

Olympijské soutěže ve snowboardingu probíhají:

od soboty 10. února do soboty 24. února

Místo:

areály v Čongsonu a Jongpchjongu

Soutěže:

paralelní obří slalom (M/Ž)

U-rampa (M/Ž)

slopestyle (M/Ž)

Big Air (M/Ž)

snowboardcross (M/Ž)

Počet účastníků:

286 závodníků

Česká účast:

Ester Ledecká, Eva Samková, Vendula Hopjáková, Jan Kubičík, Šárka Pančochová, Kateřina Louthanová, Petr Horák

Paralelní slalom z programu Her vypadl. "Ani jednu z těch snowboardových disciplín nepreferuji, takže mě to zase tak netrápí," řekla k tomu Ledecká.

Ovšem konkurence bude nabitá. Soupeřky jsou nažhavené jí porazit, zejména Němky Jörgová s Hofmeisterovou i Rakušnaka Dujmovitsová, která vyhrála poslední obří slalom před Pchjongčchangem a startovat bude i poté, co krtáce před odletem musela na operaci přetrženého vazu palec levé ruky. Další velká rivalka, Rakušanka Schöffmannová, si před startem Her zlomila nohu.

Ilustrační foto

K širší světové špičce patří také Šárka Pančochová, která závodí ve slopestylu a Big Airu. V sedmadvaceti letech už má hodně zkušeností, jede na třetí Hry a v Soči byla ve slopestylu pátá. Kdyby se tentokrát objevila na stupních vítězů, bylo by to hodně příjemné překvapení.

Vedle Samkové bude ve snowboardcrossu závodit i Vendula Hopjáková, s níž v Turecku skončily druhé v závodě týmů. Mezi muži pojede poprvé na olympiádě snowboardcross také jednadvacetiletý Jan Kubičík, který zatím na výraznější výsledek čeká.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články