Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Běh na lyžích: Potvrdí se očekávaná norská dominance?

Olympijské hry bez českých medailových ambicí v běhu na lyžích. Spojení, které 20 let neplatilo, je realitou. Po zlatých, stříbrných nebo bronzových dobách Kateřiny Neumannové a Lukáše Bauera se v Jižní Koreji neočekává výraznější národní úspěch, přestože zde bude startovat deset sportovců. Na medaile si naopak brousí zuby zejména Norsko. V mužské kategorii kraluje Johannes Hösflot Klaebo, mezi ženami duo Heidi Wengová a Ingvild Flugstad Östbergová. O sedmý titul pod pěti kruhy bude usilovat také legendární Marit Björgenová.

Johannes Hösflot Klaebo
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Jednadvacetiletý Klaebo je neokoukanou hvězdou běžeckého lyžování. Vyhrál osm z dvaadvaceti závodů Světového poháru a ziskem 1112 bodů vede celkové hodnocení před zkušeným Dariem Colognou (953). Švýcar bude v Pchjongčchangu obhajovat nejcennější kov v závodu na 15 kilometrů klasickou technikou a také ve 30 km skiatlonu. Stupně vítězů uzavírá trojnásobný medailista ze Soči Martin Johnsrud Sundby (935) z Norska. 

Ambice uspět má ovšem i řada dalších vyzyvatelů: např. Alex Harvey (Kanada), Alexej Poltoranin (Kazachstán), Maurice Manificat (Francie) nebo Federico Pellegrino (Itálie). 

Olympijské soutěže v běhu na lyžích probíhají:

Od soboty 10. února do neděle 25. února

Místo:

Areál pro běžecké lyžování Alpensia

Soutěže:

skiatlon žen (7,5 km + 7,5 km)
skiatlon mužů (15 km + 15 km)
sprint (ženy, muži)
10 km žen volnou technikou
15 km mužů volnou technikou
štafeta žen (4x5 km), štafeta mužů (4x10 km)
sprint družstev (ženy, muži)
30 km žen klasickou technikou, 50 km mužů klasickou technikou

Počet účastníků:

313 účastníků z 93 zemí rozdělených do dvanácti soutěžních kategorií

Česká účast:

Petra Nováková, Kateřina Beroušková, Karolína Grohová, Barbora Havlíčková, Petra Hynčicová, Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák, Miroslav Rypl, Aleš Razým

Šestadvacetiletá Wengová si z předchozích Her odvezla bronz ze skiatlonu na 15 km, ale největší výkonnostní progres zaznamenala až v letošní sezoně. Vše odstartovala už během světového šampionátu 2017 v Lahti, kde triumfovala dvakrát - v týmovém sprintu a ve štafetě. V aktuálním ročníku SP opanovala dva závody a hned desetkrát se probojovala na "bednu". Ziskem 1346 bodů vede o 199 bodů před Östbergovou. 

Norkám bude minimálně konkurovat švédské duo Charlotte Kallaová - Stina Nilsoonová, k nimž lze přidat také Jessicu Digginsovou (USA) a Kristu Parmakoskiovou (Finsko).

Ilustrační foto

Národní prapor ponese v běžeckém areálu Alpensia pro 7500 diváků deset lyžařů. Nejlepší formou disponuje Petra Nováková, která je v hodnocení SP čtyřiadvacátá. Z žen letos bodovala ještě Kateřina Beroušková (86.). Zbylé trio ve složení Karolína Grohová, Barbora Havlíčková a Petra Hynčicová na umístění v elitní třicítce v sezoně nedosáhlo.

Očekávání zatím naopak nenaplňuje Martin Jakš, ale desáté místo z olympijské generálky v Seefeldu je více než slibným příslibem. Pozici nejlepšího českého muže hájí s přehledem a momentálně je v prestižním seriálu pětatřicátý. Michal Novák zaujímá 136. a Petr Knop 139. příčku. Tým pod pěti kruhy doplňuje ještě Miroslav Rypl a Aleš Razým.

Zdroj
ČT sport, pyeongchang2018.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články