Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Akrobatické lyžování: Exhibiční podívaná ve Sněžném parku a skikrosařka Kučerová

Akrobatické lyžování je zásluhou legendárního skoku Aleše Valenty ze Salt Lake City 2002 symbolem českého úspěchu pod pěti kruhy. Od olympijských her v americkém státu Utah nicméně uběhlo 16 let a mnohé se změnilo. V repertoáru disciplín je například krom tradičních skoků a jízdy v boulích také skikros, U-rampa a slopestyle. V pchjongčchangském Sněžném parku Phoenix se o nejcennější z nejcennějších vavřínů popere 264 sportovců z 25 zemí. Národní barvy bude hájit skikrosařka Nikol Kučerová.

Nikol Kučerová
zdroj: twitter.com/MVP Sport

Bývalá alpská lyžařka se skikrosu věnuje od roku 2009, ve SP je aktuálně dvaadvacátá. Životního výsledku mezi elitou dosáhla během sezony 2010/11 v italském Innichenu, kde skončila třetí. Na stejném místě si připsala i nejlepší letošní umístění, konkrétně šesté místo. Olympijskou premiéru zažila v Soči 2014 a obsadila 24. pozici.    

Olympijské soutěže v akrobatickém lyžování probíhají:

Od pátku 9. února do pátku 23. února

Místo:

Sněžný park Phoenix

Soutěže:

Akrobatické skoky, jízda v boulích, U-rampa, slopestyle, skikros

Počet účastníků:

264 účastníků z 25 zemí rozdělených do deseti soutěžních kategorií

Česká účast:

Nikol Kučerová (skikros)

Na zlatý úspěch ze Soči se v akrobatických skocích pokusí navázat Bělorus Anton Kušnir. Hlavními vyzyvateli třiatřicetiletého lyžaře budou Maxim Burov z Ruska a Ťia Cung-jang z Číny, bronzový z předchozích Her. V ženské kategorii letos exceluje především jeho krajanka Sü Meng-tchao. Dominanci stříbrné medailistky z roku 2014 bude chtít minimálně ohrozit australské trio Lydia Lassilaová, Laura Peelová a Danielle Scottová.

Jízdě v boulích suverénně kraluje Mikael Kingsbury. Začátkem ledna se stal historicky neúspěšnějším závodníkem SP a po stříbru ze Soči vyhlásil jednoznačný cíl - zlato z Pchjongčchangu. Za největší soupeře pětadvacetiletého Kanaďana lze označit Dmitrije Reiherda z Kazachstánu a Australana Matta Grahama. I mezi ženami zaútočí na vítězství zástupkyně ze země javorových listů Justine Dufourová-Lapointeová. O olympijský double bude bojovat zejména s Jaelin Kaufovou (USA) a Britteny Coxovou (Austrálie).

Sněžný park Phoenix v Pchjongčchangu
zdroj: AP

Na U-rampě září David Wise z USA, šampion z předchozích Her, kterému více než zdatně konkuruje krajan Alex Ferreira. Američané si podmanili 4 z 5 závodů Světového poháru a vzájemný souboj lze očekávat i pod pěti kruhy. V ženské kategorii je situace vyrovnaná a medailové ambice má minimálně triumvirát Brita Sigourneyová (USA), Cassie Sharpeová (Kanada) a obhájkyně zlata Maddie Browmanová (USA).  

Slopestyle měl v Soči olympijskou premiéru. Do historie se zapsali Američan Joss Christensen a Kanaďanka Dara Howellová. Oba budou na startu i v Pchjongčchangu, ale mezi hlavními favority nefigurují. Lídrem SP je Andri Ragettli ze Švýcarska s těsným náskokem před Norem Oysteinem Braatenem a Švédem Oscarem Westerem. Jeho krajanka Jennie-Lee Burmanssonová suverénně dominuje ženám. Konstantní výkonnost nicméně prokazuje i norské duo Tiril Sjaastadová Christiansenová, Johanne Killiová. 

Ve skikrosu bude po boku Nikol Kučerové bojovat o cenné kovy především švédská královna SP Sandra Näslundová, která si v sezoně 2017/18 podmanila 7 z 9 závodů. Druhé místo aktuálně patří Heidi Zacherové z Německa. Obhájkyně titulu Marielle Thompsonová z Kanady si v říjnu vážně poranila koleno a v Jižní Koreji se nepředstaví. Francouz Jean-Frédéric Chapuis naopak slibnou šanci na zlatý double má. V hodnocení SP ovšem zaostává za Marcem Bischofbergerem ze Švýcarska.

Počátky akrobatického lyžování spadají do 60. let 20. století. První závody se uskutečnily v roce 1966 v USA. Premiéru na OH zaznamenala jízda v boulích, konkrétně v Albertville 1992. O dva roky později ji v Lillehammeru následovaly skoky, od Vancouveru 2010 přibyl skikros a v Soči 2014 rozšířily program U-rampa a slopestyle.

Ve všech zmíněných disciplínách je zapotřebí skloubit rychlost, skokanské dovednosti, balanc a notnou dávku adrenalinu. Z českých zástupců se v posledních letech prezentovali ve velmi dobrém světle zejména Nikola Sudová (jízda v boulích) a Tomáš Kraus (skikros). Medailové ambice na OH 2010, respektive 2014 však nenaplnili a úspěšnou kariéru poté ukončili. Kraus je historicky prvním vítězem celkového hodnocení SP ve skikrosu.   

Zdroj
ČT sport, olympic.cz, pyeongchang2018.com

Hlavní zprávy