Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Před pár měsíci nemohla chodit, teď vyhlíží Dušková olympiádu v plné síle

Michal Březina atmosféru olympijských her dobře zná. Tanečníky Cortney Mansourovou a Michala Češku i sportovní dvojici Anna Dušková a Martin Bidař však čeká pod pěti kruhy velká premiéra. Zatímco Březina i tanečníci otestovali formu na nedávném mistrovství Evropy, Dušková s Bidařem se vracejí k závodům po zranění partnerky. Z operace kolena se zotavuje rychle a trénuje v plné síle.

Anna Dušková a Martin Bidař
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Juniorští mistři světa z roku 2016 místo evropského šampionátu doháněli tréninkové manko při týdenním kempu v Kanadě pod vedením kouče Richarda Gauthiera, s nímž také spolupracují. "Už jezdíme celé jízdy a snažíme se co nejlépe připravit, i když na to nemáme tolik času jako normálně," řekla osmnáctiletá Dušková.

Olympijský sen se po úspěšné kvalifikaci v Oberstdorfu přitom na podzim málem rozplynul. Dušková měla z operace obavy. "Nejdřív jsem si říkala, že se bojím, že se ta operace nějak pokazí. Když jsem byla po operaci, tak jsem se bála, že se nevrátím k normálnímu bytí, protože jsem nemohla ani chodit. Bylo to strašně těžký," vyprávěla.

Nervózní byl také její partner a trenérka Eva Horklová, ale za svým cílem směřovali dál. "Celou dobu jsme doufali, že se to povede, a všechno jsme dělali pro to, abychom mohli na tu olympiádu. I pan doktor naplánoval operaci co nejdřív a takovou metodou, aby se to stihlo co nejrychleji a abych stihla aspoň měsíc přípravy," řekla Dušková.

Je nám líto, video expirovalo.
Duo Dušková, Bidař už po zranění trénuje naplno

Ještě před Vánoci se vrátila na led a 23. prosince si vyzkoušela první jednoduchý axel. I když tou dobou ještě skákat neměla. Po Vánocích přišly na řadu dvojité a krátce po začátku nového roku i trojité skoky.

Dušková zároveň musí posilovat operovanou pravou nohu, protože právě na ni při výjezdech dopadá. Tréninkové i závodní manko je znát. V olympijské sezoně kromě zářijové kvalifikace neabsolvovali žádný závod. Zhruba tři měsíce spolu navíc nebruslili. "Když najíždíme ty jízdy, krátký program a volnou jízdu, tak to musíme trénovat pravidelně a vcelku. Když se to dlouho nejezdí, tak se ztratí ten cvik. Ti dva se musejí sehrát a potom se ta souhra vytratí," popsala Dušková hlavní úskalí.

Podobně jako na startu sezony

Bidař dlouho trénoval sám. "Zase jsem zapracoval na sólových skocích, v tom to bylo dobré. Teď už můžeme jezdit všechno, tak už to bude dobrý," poznamenal. Teď jsou v podobné situaci jako před olympijskou kvalifikací. "Vrátili jsme se k tomu, co už jsme uměli. Nechtěli jsme ani nějaký větší nebo těžší prvek zařazovat. Chtěli jsme zlepšovat kvalitu toho, co umíme, a to si myslím, že teď děláme," uvedl Bidař.

Osmnáctiletí krasobruslaři se na olympijskou premiéru těší. Chtějí zajet čistou jízdu a touží po postupu do volných jízd. Do Pchjongčchangu odletí 5. února, krátký program sportovních dvojic je na programu 14. února.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články