Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Olympiáda bude velkou soutěží, domnívá se Bukač. Růžičkovi chybí kanonýr z Třince

Tým bez mladšího hráče z nastupující generace. Také tímto způsobem se dá označit výběr Josefa Jandače, který se představí na olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu. Trenérské legendě Luďkovi Bukačovi, jenž přivedl reprezentaci ke dvěma titulům ze světových šampionátů v letech 1985 a 1996, právě chybí zástupce z talentované mládeže. Další bývalý trenér národního týmu Vladimír Růžička zase postrádá třineckého kanonýra Martina Růžičku.

Martin Růžička v objetí spoluhráčů
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Je to okénko do budoucnosti," řekl Bukač. Nejmladším hráčem ve výběru Josefa Jandače je dvaadvacetiletý útočník Dominik Kubalík. Hned jedenáct hráčů z nominovaných pětadvaceti je starších 30 let. Jandač se totiž rozhodl vsadit na zkušenost.

Osmdesátiletý Bukač si myslí, že by současný český tým mohl dosáhnout na medaili. "Spíše bych ale tento můj odhad změnil na přání, abychom nějakou medaili z hokejového turnaje přivezli," řekl Bukač.

Základní skupinu s Kanadou, Švýcarskem a Koreou považuje za náročnou. "Korea se před měsícem představila v Evropě, kde odehrála přípravná utkání. Nebude to jednoduchá soutěž. Ale výsledek turnaje potvrdí, jak na tom náš hokej je. Navzdory handicapu v podobě neúčasti hráčů NHL bude olympijský turnaj velkou soutěží," dodal Bukač, jenž označil postoj NHL k olympijským hrám za velký faul.

"V NHL hrají dvě až tři stovky hráčů z Evropy. Olympiáda je jednou za čtyři roky. Něco podobného by se nemělo stávat," tvrdí Bukač. A je přesvědčen, že žádný z týmů na olympiádě by neměl mít při absenci hráčů NHL výhodu.

"Bude to pro všechny stejné. Snad by to mohla být při skládání nominace jen malá výhoda pro Rusko, které má širší výběr kvalitních hráčů z KHL. Ale o výsledku rozhodne momentální forma. Uvidíme, jak to dopadne," dodal Bukač.

Růžičkovi chybí v týmu střelec Martin Růžička z Třince

"Z mého pohledu je to mužstvo vybrané a sestavené poměrně dobře. Samozřejmě každý trenér by to třeba vybral v některých ohledech jinak, ale takový ten základ by byl stejný. Jiné hráče, z nichž bychom mohli nějak extra vybírat, tady nemáme," řekl Růžička.

Zaskočený nebyl u žádného z 25 vybraných hráčů. "Že by mě nějaké jméno vysloveně šokovalo, to určitě ne. Jsou tam víceméně prověření kluci, máme tam hráče hodně šikovné a také velmi zkušené. Olympiáda je každopádně trošku specifický turnaj a zase jiné to teď bude tím, že na ní nebudou hráči z NHL," uvedl Růžička.

Největším překvapením je pro něho opomenutí jmenovce Martina Růžičky, jenž v této sezoně předvádí znovu skvělé výkony v dresu Třince a za 37 zápasů stihl nastřílet už 23 gólů. "I poslední reprezentační turnaj mu vyšel, ale je to samozřejmě věc trenérů, kteří si to skládají dohromady," podotkl čtyřiapadesátiletý Růžička.

Jedním z nejzkušenějších hráčů, kteří by měli tým vést během bitev v Pchjongčchangu, je Michal Vondrka, jehož má Růžička denně na očích při koučování Pirátů. A Vondrka je jejich tahounem.

"Ono je taky něco jiného hrát v extralize a něco jiného v národním týmu. V olympijském výběru je spousta tahounů ze svých klubů, ať už jsou to Červenka ve Fribourgu, Gulaš v Plzni a další. Teď je důležité to hlavně dobře poskládat," zdůraznil Růžička.

Jen z výčtu jmen je podle něho složité říci, v čem by mohla být hlavní síla týmu, který Jandač se svými pomocníky vybral. "Bude záležet na aktuální formě, ale myslím, že to bude hodně o výkonech brankářů, o těch to je vždycky hodně. A my tam máme výborné gólmany Pavla Francouze s Dominikem Furchem," připomněl Růžička. "Často se řeší, kolik se dá gólů a že jich dáváme málo, ale možná ještě důležitější bude, jak nám to půjde z obrany," doplnil Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články