Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Samková: Vítězství ve svěťáku je pro mě víc než zlato. Na olympiádu se ale těším

Praha – Dříve než jindy, už v květnu. Tehdy se začne vítězka Světového poháru ve snowboardcrossu Eva Samková připravovat na novou sezonu. V létě se společně s týmem plánuje vydat na tréninkový kemp do Argentiny. Na obhajobu olympijského zlata, o kterou se bude snažit v únoru příštího roku v Pchjongčchangu, zatím příliš nemyslí. "Obhajoba? Zní to divně. Ale těším se," přiznala.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

"Začneme suchou přípravou - atletika, posilovna, gymnastika, doplňkové sporty," řekl trenér Marek Jelínek. Třiadvacetiletá Samková chce posílit hlavně horní část těla, aby tolik neztrácela na startu. Větší síla by jí měla pomoci k tomu, aby vítězila nejen v kvalifikacích, ale ještě častěji i ve vyřazovacích jízdách.

Samková v této sezoně vyhrála dva závody Světového poháru a třikrát byla druhá. Přípravu bude moci zahájit dříve i z toho důvodu, že na rozdíl od předchozích let tentokrát dokončila sezonu zdravá.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

Pro letní soustředění na sněhu Samková vymění Nový Zéland za Argentinu. V Jižní Americe by měla ve druhé polovině prázdnin strávit měsíc až měsíc a půl. Bývá zde postavena náročná trať a je pravděpodobné, že se zde bude v září konat úvodní závod Světového poháru.

Před olympiádou by mělo být v kalendáři čtyři až pět závodů SP. Také proto Samková ještě o olympijské obhajobě nepřemýšlí. "Myslím, že teprve až přijedu na olympiádu, tak to začnu řešit. Nikdy jsem ani nepočítala s tím, že bych olympiádu vyhrála. Budu nervózní stejně, jako když jsem se snažila vybojovat celkové prvenství ve svěťáku. Jsem na to zvědavá," uvedla.

Slavící Eva Samková
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Seeger

Závodní program kvůli olympiádě upravovat nebude, Světový pohár staví na stejnou úroveň. Těžko se jí porovnává, co je pro ni víc – zlato, či prvenství v SP. "Každá věc se stala v jinou dobu. Bylo mi dvacet a žádné výsledky jsem neměla, teď už ano. Celkově svěťák je pro mě víc. Je to sice každý rok, ale člověk musí pořád dokazovat, že ukazuje stabilní formu. Každý je na tom jinak, nejlepší je, když to člověk dokáže zkombinovat a vyhraje oboje," vysvětlila.

"Změnila se za ty tři roky hodně. Nezažil jsem nikoho, kdo by to vnímal takhle správně, v pohodě. I díky tomu, jak to vnímala, že možná vyhraju, nebo ne, to strašně pomohlo tomu, že to dopadlo, jak to dopadlo. Teď když toho má daleko víc za sebou a je vyzrálejší, bude to těžší, ale věříme, že podá dobrý výkon," řekl kouč Jelínek.

Je rád, že se snowboardcross rozšiřuje v podvědomí, i když ví, že to je běh na dlouhou trať. "Měli jsme obrovskou vizi, když se nám podaří medaile z olympiády, bude snazší k tomu našemu malému sportu dostat děti i rodiče. A zklamalo nás, že to není tak jednoduché, museli jsme si upravit představy," uvedl Jelínek.

Na snowboardcrossové osvětě tedy začali pracovat sami. "A udělali jsme dost dětských kempů, Eva se do toho hodně opřela, disciplína se rozšiřuje, pomáháme stavět tratě. Má to pomalý, i když pozitivní vývoj a doufám, že to tak půjde dál," uvedl Jelínek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články