Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Samková ještě o olympiádě nepřemýšlí, chystá se na přípravu do Argentiny

Praha - Eva Samková v letošní sezoně ovládla celkové hodnocení Světového poháru a premiérově získala křišťálový glóbus. Po náročné sezoně bude v dubnu odpočívat a dohánět školní povinnosti. Chystá se jezdit na koni i na kole, podívat se do rodného Vrchlabí a vyjet si na několik prodloužených víkendů v tuzemsku. Pro letní soustředění na sněhu Samková vymění Nový Zéland za Argentinu. Podle svých slov o obhajobě zlata z olympiády ještě nepřemýšlí, zatím se chce připravovat na závody Světového poháru, které se pojedou před Hrami.

Eva Samková s křišťálovým glóbem
zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Třiadvacetiletá Samková na vítězství ve Světovém poháru cílila celý rok. Na triumf navíc dosáhla po problémech s ramenem. "Já jsem naprosto nadšená. Olympiádu jsem si nikdy nepřála vyhrát, ale tohle jo. Takže pro mě je to určitě jeden z největších úspěchů v životě. Takže skvělá sezona na to, že jsem po operaci ramene," zhodnotila úspěch česká snowboardcrosařka.

Samková vypadla na mistrovství světa v Sierra Nevadě v semifinálové jízdě, vítězství ve Světovém poháru je pro ní dobrou satisfakcí. Já jsem se tím nijak dlouho netrápila, protože závody byly poměrně rychle za sebou. Po mistrovství světa jsem byla v Praze jen týden a trénovala jsem. Takže jsem se těšila na další závody, na svěťák, na finále. A doufala jsem, že to dopadne, moc jsem to chtěla," řekla Samková.

Česká závodnice je olympijskou vítězkou, královnou Světového poháru a do získání pomyslné trojkoruny jí chybí zlato právě ze světového šampionátu. O to větší motivaci ale Samková do příštích let má. "Bylo to už mé čtvrté mistrovství světa, které se nepovedlo. Ale kdybych zvládla všechno v jeden rok, tak bych pak už třeba přestávala jezdit, protože bych už neměla co, chyběla by motivace," řekla česká závodnice.

Snowboardcrossařka chce během přípravy posílit hlavně horní část těla, aby tolik neztrácela na startu. Větší síla by jí měla pomoci k tomu, aby vítězila nejen v kvalifikacích, ale ještě častěji i ve vyřazovacích jízdách. Bude zpevňovat dlouhodobě problematická ramena, která ji nyní nebolí. "Teď v dubnu budu víc řešit ty fyzio věci. Nastavení těla a těch svalů, aby člověk mohl normálně vletět do posilovny a nebolelo ho nic. Obecně nejvíc ten vršek," řekla Samková, která v této sezoně vyhrála dva závody Světového poháru a třikrát byla druhá.

Na příravu se chystá Samková do Argentiny. V Jižní Americe by měla ve druhé polovině prázdnin strávit měsíc až měsíc a půl. Jedná se o destinaci, kde trénují Američané a Kanaďané. Bývá zde postavena náročná trať a je pravděpodobné, že se zde bude v září konat úvodní závod Světového poháru. Před olympiádou by mělo být v kalendáři čtyři až pět závodů SP. Také proto Samková ještě o olympijské obhajobě nepřemýšlí.

"To je tak strašně daleko, že i kdybych chtěla, tak to nemám v hlavě. Je léto, bude trénování a pak stejně bude ještě pět svěťáků. Já myslím, že teprve až přijedu na olympiádu, tak to začnu řešit," řekla. Neplánuje kvůli olympiádě upravovat závodní program. Světový pohár a olympiádu chce dát na stejnou úroveň.

"Ráda bych určitě po olympiádě dojela sezonu. Budeme to směřovat k tomu, aby i ty závody předtím byly úspěšné," dodala Samková. Je možné, že vedle Samkové budou v Pchjongčchangu startovat i další čeští snowboardcrossaři. Aktuálně se na postupových pozicích pohybují Vendula Hopjáková a Jan Kubičík. Kvalifikace se uzavře v lednu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články