Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skokan Koudelka před sezonou: Snažím se držet nohama na zemi

Skokan na lyžích Roman Koudelka zakončil poslední soustředění před startem Světového poháru. Na novou sezonu se připravoval v německém Klingenthalu. Jejím vrcholem budou olympijské hry v Koreji. Ještě předtím ale naskočí do seriálu Světového poháru. "Těším se strašně moc, je to můj život, pohybuju se ve Světovém poháru jedenáct let," řekl Koudelka.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP/ autor: Ole Martin Wold

Klingenthal nemá Koudelka příliš v oblibě. "Hodně fouká, bývá tu větrný závod. Ale tím, že jsem tu vyhrál svůj první Světový pohár, jsou vzpomínky pozitivní." Nesedí mu ani zdejší můstek. "Ale výsledky mluví jinak. Když to skokanovi jde, skočí to i na méně oblíbených můstcích," dodal.

V závěrečné fázi přípravy skákal maximálně tři skoky za trénink. "Není potřeba dělat jich hodně. Přes léto toho bylo víc, snažili jsme se odstranit nějaké věci, ať už letová fáze nebo stabilizovat techniku, což se podařilo," řekl Koudelka.

V letní Grand Prix obsadil osmé místo, z čehož byl spokojen. "Pocity jsou krásné, to byla paráda. Ze čtyř závodů to hodilo osmé místo, to je hodně optimistické. Ale zima bývá trochu jiná," ví Koudelka, který laboroval s pásovým oparem na hlavě. "Už bych to zažít nechtěl, bylo to hodně nepříjemné," přiznal.

Snaží se skákat více uvolněně, příliš změn v přípravě nedělal. "Snažím se dostat do pohody, abych byl usměvavý," uvedl s tím, že věří, že je spokojený i trenér. Nervozitou Koudelka netrpí. "Mám hodně rituálů, ale když je neudělám, nevadí mi to."

Ilustrační foto

Pracuje i s psycholožkou. "Ta mi poradí, co mám a nemám dělat, ale jinak je to na mně," řekl Koudelka. Bere to tak, že když se závod nepovede, i přesto si z něj něco odnese. "Vždycky mi to něco dalo. Hlavu si z toho nedělám."

Sám sebe popisuje jako člověka, který se snaží držet nohama na zemi. "Naopak mi někdy chybí, že bych v závodech měl být bojovný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články