Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Datová analytika ve skocích na lyžích se výrazně posune, zkoumat se budou odrazy

Datová analytika a technika už velkou měrou ovládly veškeré velké sporty. I ty nejtradičnější jako fotbal už zavádějí novinky a adaptují se na 21. století. A stranou nezůstávají ani skoky na lyžích. V letošní sezoně poznají nejenom sami sportovci a experti, ale i diváci v televizi, jak dobře skokani zvládají fázi na skokanském můstku a především pak odraz.

MS v Lahti
zdroj: Reuters

Při televizních přenosech z atletiky dostane divák při opakovaném záběru informaci, o kolik dálkařka či trojskokan přešlápli anebo kolik sportovcům chybělo k odrazovému prknu.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) připravuje se svými technologickými partnery novinku podobného ražení pro blížící se ročník Světového poháru ve skocích na lyžích. Osm kamer v okolí odrazové hrany skokanského můstku a unikátní software určí bod ideálního odrazu. A tak se diváci při každém průjezdu dozví, jak a kde se skokan odrazil. Tedy, jestli příliš brzy, nebo naopak pozdě.

"To se zkoumá již delší dobu, ale ani trenéři a ani závodníci nedokáží přesně říct, jestli byl odraz přesný nebo takzvaně brzy, či pozdě. Tento systém by jim mohl pomoci," říká Walter Hofer, ředitel závodů ve skocích na lyžích Mezinárodní lyžařské federace.

Při své přednášce na sympoziu novinářů píšících o severském lyžování v německém Klingenthalu poprvé představil videoanalýzu odrazu skokanů. Při říjnovém Kontinentálním poháru v Klingenthalu vyhrál Polák Dawid Kubacki, jeho odraz byl 15 centimetrů před ideálním bodem. Za ním skončil Němec Andreas Wellinger, kterému chybělo k určenému bodu 20,5 centimetru a třetímu Johannu Andre Forfangovi dokonce 36 centimetrů. Také oni se odrazili předčasně.

"Myslíme si, že i tyto informace by ještě více zatraktivnily přenosy ze skoků, protože by divákům nabídly něco navíc," míní Walter Hofer a vysvětluje: "Věřím, že stojíme na začátku nové éry informovanosti. Nyní záleží na měřičích a také na graficích a software, zdali vše zvládnou připravit do začátku sezony. Ale jsem skoro přesvědčený, že třeba při Turné čtyř můstků se dočkáme nové grafiky a hlubší informovanosti."

Nejde o jedinou novinku, kterou připravuje skokanská sekce FIS. Tou další by mohlo být tzv. "čipování" skokanů. "Je to projekt pro budoucnost. Budeme k němu potřebovat i součinnost skokanů a trenérů. Aby vše fungovalo, museli by skokani na kombinézu připnout dva třicetigramové čipy. Z nich bychom získali všemožná data nejen o sportovcích, ale také o letu, výškách, rychlostech," objasňuje Hofer.

Dodává však vzápětí, že nejde o špehování skokanů. "To v žádném případě. Jen se pokoušíme naši disciplínu více posunout dopředu a využít technických možností. Myslíme si, že tato data a informace by byly přínosné i pro samotné sportovce, jejich trenéry a jejich týmy," uzavírá Walter Hofer.

Další pomocník už na klingenthalském velkém můstku funguje. Je jím zabudovaná technická deska do prostoru odrazové hrany. Po připojení k počítači se z desky dají zjistit všemožné informace o rychlosti odskoku, ale také o vyvinuté síle nohami skokana, či v jakém úhlu se odrazil.

"Při říjnovém poháru měly některé výpravy o tyto informace zájem, protože vědí, že jim mohou pomoci v další přípravě. Spolu s partnery je za poplatek nabízíme a pokud bude zájem, budeme v tom pokračovat," říká Sascha Brand, media manažer závodů Světového a Kontinentálního poháru ve skocích na lyžích a v severské kombinaci ve Vogtland Areně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články