Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spolupráce Koudelka - trenér Schallert: Ani nevíme, proč to tak funguje

Kligenthal (Německo) - Zatímco Jakubu Jandovi trenér Schallert nevyhovoval a začal s ním ustupovat z vrcholu, Roman Koudelka s rakouským koučem zažívá pravý opak. Skokan se s trenérem zná od svých sedmnácti let, mají spolu skvělé výsledky, oba ale netuší, proč tomu tak je. Prý snad jedině stoprocentní vzájemná důvěra.

Richard Schallert
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Čím to je, to netuším," shodli se oba. "Roman mi věří na sto procent. Ví, že máme dobrý plán a jde po něm. Jde z něj hodně pozitivní energie," řekl Schallert. "Stoprocentně mu věřím, splním všechno a příprava se povedla," potvrdil skokan. "Je to výsledek opravdu tvrdé práce. Mám velkou radost. Možná to není tak vidět, ale hluboko uvnitř jsem opravdu šťastný," prohlásil Schallert.

Padesátiletý Rakušan trénoval české skokany už v letech 2006 až 2009 a na MS v Liberci dovedl české družstvo k pátému místu. Pak vedl německý juniorský výběr, rok působil v Rusku a před touto sezonou přišel z Rumunska. Jeho metody nesedí každému, už při jeho prvním působení u reprezentace se příliš nepohodl se staršími členy týmu Janem Maturou či Jakubem Jandou. "Ale už jsme si to vyříkali," podotkl Matura před sezonou.

Schallert se podle zákulisních informací trochu změnil lidsky. Je přístupný diskusi, kompromisům, dá na názory skokanů. A Koudelka si ho nemůže vynachválit. "Neexistuje racionální vysvětlení, proč jim to sedí. Je to úplně stejné, jako když Jakubovi (Jandovi) seděl Vasja Bajc," připomněl manažer skokanů Jan Baier slovinského kouče, pod nímž Janda vyhrál v roce 2006 celkově světový pohár. Pak se mu ale po příchodu Schallerta vůbec nedařilo.

Přednost Rakušana spočívá i v dalších věcech. Jako bývalý skokan a trenér rakouské reprezentace má totiž velmi nadstandardní vztahy s firmou Fischer, na jejichž lyžích Koudelka skáče. Umí tak pomoct s materiálem, jeho nastavením, zvládne sehnat kvalitní servismany. "Tým tehdy vybudoval, teď s ním chce uspět. Tentokrát ale chceme, aby víc zapojil do týmu mladé, aby na ty nejlepší tlačili," vysvětlil šéf svazu Rostislav Jozífek.

Trénink pro Koudelku prý Schallert překopal od základů. "Fyzických i technických. Roman to chápe a pracoval na obojím. Pracoval na tom i doma, když jsem u toho nebyl. Ví, k čemu by se měl dopracovat. Pořád se vyvíjí, ještě není konec," věří trenér, že Koudelka má ještě rezervy. "Ale hodně pracuje, vyvíjí se. A je hladový po úspěchu. To je asi nejdůležitější," prohlásil.

Na Koudelkově výkonnostním vzestupu se ale mohla podepsat olympiáda v Soči. Zatímco český skokan měl loni skoro celý rok zdravotní potíže, letos je zdravý a přípravě dal všechno. A světová špička mohla poolympijskou sezonu trochu vypustit. "To se mohlo projevit. Ale to vůbec nesnižuje Koudelkův potenciál," uvedl Schallert.

Když Koudelku poprvé poznal, bylo mu sedmnáct let. Český skokan znal jen skoky na lyžích, nyní už trochu vyspěl, pomohla mu i psycholožka Zdeňka Sládečková. "Díky tomu je mnohem uvolněnější," všiml si Schallert. "A já jsem starším a moudřejším, otevřený novým podnětům," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články