Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Skokani na lyžích zahajují sezonu, Koudelka má vysoké ambice

Klingenthal S kvalitní letní přípravou v zádech a pod vedením staronového trenéra Richarda Schallerta z Rakouska vstupují do nové sezony čeští skokani na lyžích. Už úvodní závod Světového poháru v německém Klingenthalu by mohl naznačit, zda nadcházející zima může být úspěšná. 

Skokany čeká náročná sezona s vrcholem na únorovém mistrovství světa ve švédském Falunu. I se čtyřmi díly tradičního Turné čtyř můstků na přelomu roku je připraveno dohromady dvaatřicet individuálních závodů a čtyři týmové na jednadvaceti můstcích. Ženy budou mít čtrnáct závodů na osmi různých místech.

Schallert, který u týmu působil v letech 2006 až 2009 a před touto sezonou se vrátil, má prý pozitivní vliv zejména na Romana Koudelku. A přestože před lety si trenér příliš nesedl s Janem Maturou, jejich vztah se prý zlepšil. Záložní reprezentační tým povede Jakub Jiroutek, který se vrátil z Itálie. Jeho bratr a dosavadní kouč David Jiroutek odešel trénovat do Ruska.

Koudelkovy potíže jsou pryč a český skokan si věří

Koudelka prožil zvláštní minulou sezonu. Její větší část se potýkal s bolestmi krku a nevysvětlitelnými úzkostnými stavy a nezávodil, přesto byl na nepříliš vydařené olympiádě v Soči nejlepším Čechem. Na jaře se definitivně uzdravil, už nechodí na kontroly a jen preventivně bere léky na ředění krve. A v létě vyhrál závod letní Grand Prix, v závěrečném podniku byl druhý. Právě v Klingenthalu.

"Je úplně jedno, kde se závodí. Když má člověk dobrou formu a věří si, tak mu sedí každý můstek. Jediné, co to trochu může ovlivnit, je vítr. Takže uvidíme, jak to bude o víkendu," řekl před prvním kláním Koudelka, který byl v roce 2012 ve Světovém poháru celkově desátý. O rok později ho napodobil Matura.

Oba na základě výsledků z léta proto mají pro letošní sezonu vysoké cíle. "Nemůžu přece jet na závody skákat o patnácté místo," prohlásil Koudelka. Podobný názor má Matura, byť jeho výkonnost je o něco slabší. "Ale kolem patnáctých míst jsem stabilně, Kuba (Janda) také. To je pro celý tým jedině dobře," přidal se Matura.

Šestatřicetiletý Jakub Janda po olympiádě opět zvažoval konec kariéry, ale nakonec získal nového sponzora a rozhodl se pokračovat. Také on v letní sezoně skákal dobře, v závěrečné přípravě ho ale lehce přibrzdila nemoc.

Obhájí Stoch?

Celkové vítězství ve Světovém poháru bude obhajovat Polák Kamil Stoch, který minulý ročník ovládl před Slovincem Peterem Prevcem, nejlepším letcem sezony. Třetí byl Němec Severin Freund. Renomé si budou chtít napravit Rakušané, kterým se v seriálu nevedlo, navíc kvůli následkům ze série pádů ukončila kariéru jedna z největších hvězd sedmadvacetiletý trojnásobný olympijský vítěz Thomas Morgenstern. Skákat přestal i další olympijský šampion a čtyřnásobný mistr světa Martin Schmitt z Německa.

Světový pohár 2014/2015 odstartuje v Klingenthalu dnešní kvalifikací, v sobotu je na programu závod družstev a v neděli závod jednotlivců.

Program Světového poháru ve skocích na lyžích:

Muži:
22. listopadu: Klingenthal (družstva),
23. listopadu: Klingenthal,
28. listopadu: Ruka,
29. listopadu: Ruka,
6. prosince: Lillehammer,
7. prosince: Lillehammer,
13. prosince: Nižnyj Tagil,
14. prosince: Nižnyj Tagil,
20. prosince: Engelberg,
21. prosince: Engelberg,
Turné čtyř můstků: 28. prosince: Oberstdorf, 1. ledna: Ga-Pa, 4. ledna: Innsbruck, 6. ledna: Bischofshofen,
10. ledna: Tauplitz / Bad Mitterndorf (lety),
11. ledna: Tauplitz / Bad Mitterndorf (lety),
15. ledna: Wisla,
17. ledna: Zakopané (družstva),
18. ledna: Zakopané,
24. ledna: Sapporo,
25. ledna: Sapporo,
31. ledna: Willingen (družstva),
1. února: Willingen,
7. února: Liberec,
8. února: Liberec,
14. února: Vikersund (lety),
15. února: Vikersund (lety),
7. března: Lahti (družstva),
8. března: Lahti,
10. března: Kuopio,
12. března: Trondheim,
15. března: Oslo,
20. března: Planica (lety),
21. března: Planica (lety družstva),
22. března: Planica (lety).

Ženy:
5. prosince: Lillehammer,
11. ledna: Sapporo,
18. ledna: Zao,
25. ledna: Oberstdorf,
1. února: Hinzebach,
8. února: Rasnov,
15. ledna: Ljubno,
13. března: Oslo. 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články