Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skokané: Letní úspěchy nic neznamenají, uvidí se v sezoně

Praha – Už několikrát v minulosti v letní Grand Prix vystrčili čeští skokané na lyžích růžky, ale v letošní sezoně je jejich výkonnost velkým příslibem do zimy. Roman Koudelka jeden závod vyhrál, v tom posledním v Klingenthalu byl druhý. Šestý v Německu skončil Jan Matura. Ale až závody na sněhu ukážou reálné šance skokanů uspět ve světovém poháru, který začíná 22. a 23. listopadu právě v Klingenthalu.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Nic to neznamená, i když to samozřejmě je psychická pomoc. Člověk si začne víc věřit, sebevědomí je lepší," shodli se Koudelka s Maturou, když zakončili letní seriál. "Nelze usnout na vavřínech, je třeba makat dál, protože rezervy tam pořád ještě jsou a až v zimě 'na bílém' se ukáže, jak to je ve skutečnosti. Ještě je dost času zamakat a připravit se na to," věří.

Oba mají za sebou i v zimě kvalitní výsledky. V roce 2012 byl Koudelka ve světovém poháru celkově desátý, Matura ho o rok později napodobil. "Je to tak, že člověk nyní nemůže jet na závody skákat o patnácté místo," prohlásil Koudelka. "Ale začátek zimy může být trochu ovlivněný počasím, v Klingenthalu dost často fouká," prohlásil.

Jan Matura
zdroj: Letní olympijské hry autor: Radek Petrášek

Šestatřicetiletý Janda po olympiádě opět zvažoval konec kariéry, ale nakonec získal nového sponzora a rozhodl se pokračovat. Také on v letní sezoně skákal dobře, v Klingenthalu dokonce po prvním kole vedl. "My si z něj děláme legraci. On už takhle končí pět let, my jsme na devadesát procent věděli, že neskončí," usmívali se Koudelka s Maturou.

Velkou změnou je staronový trenér Richard Schallert, který u týmu působil v letech 2006 až 2009 a před letošní sezonou se vrátil. "Já jsem rád. My jsme si s ním už tenkrát docela rozuměli. Nevím, čím to je. Ale jdeme dobrým směrem. Změnili jsme snad všechno, co se dalo změnit," řekl Koudelka.

Rakouský kouč se nerozešel s českým týmem v dobrém, ale své metody prý změnil. "Změnil přístup k tréninkům. Dokáže uznat chybu, což je důležité. Lidsky je furt stejný," uvedl Koudelka, který pod vedením Schallerta daleko víc posiluje. "Byl jsem rád, že se vrací, byla to pro mě i psychická podpora," uznal Koudelka.

To Matura s rakouským koučem dost bojoval. "Během těch let jsme si to vyříkali. I on uznal, že udělal spoustu věcí špatně. Teď s námi komunikuje daleko víc, přístup je úplně jiný, než když tady byl předtím. On má nějaké myšlenky, my máme nějaké myšlenky a dáváme to dohromady. Je to o komunikaci," řekl Matura.

Sport
zdroj: ČT4

Koudelkovi doporučil Schallert kratší lyže. "Jsou prý lépe ovladatelné a mohu mít méně kilo. To mě úplně nepotěšilo, ale nedalo se s tím nic dělat," usmíval se Koudelka. "Přes léto jsem s tím bojoval, neboť bylo hodně tréninků s činkami a rostla mi svalová hmota. Teď před zimou se to docela stabilizovalo, chybí mi půl kila," uvedl Koudelka, který je spokojen i s novou kombinézou od slovinské firmy.

Český tým nyní bude trénovat na můstcích s ledovou stopou, neboť i první závod sezony bude na podobném nájezdu. Vrcholem bude mistrovství světa ve Falunu, kde Jaroslav Sakala v roce 1993 získal tři medaile. "Pamatuji si na to," uvedl čtyřiatřicetiletý Matura. "Já moc ne," smál se skoro o deset let mladší Koudelka. "Ale bylo by hezké na to navázat," shodli se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články