Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skokani se připravují na lety v Harrachově

Praha - Posilněni dvěma vítězstvími Jana Matury ve světovém poháru se budou čeští skokané na lyžích v nadcházejících dnech připravovat na dva závody Světového poháru v letech v Harrachově. Část týmu odjede na víkendové lety do Vikersundu, část bude trénovat v německém Klingenthalu. Areál v Harrachově je připraven, pořadatelé závody berou jako přípravu na mistrovství světa v letech na lyžích.

Jan Matura
zdroj: isifa autor: Jan Sušánka

Do Vikersundu na dva víkendové závody v letech pojedou Matura, Borek Sedlák, Antonín Hájek a Čestmír Kožíšek, tréninku v Klingenthalu dají přednost Lukáš Hlava, Roman Koudelka a Jakub Janda. Společně se všichni s koučem Davidem Jiroutkem příští týden sejdou v Harrachově. "Tam dáme pár kondičních tréninků a věřím, že to před domácími fanoušky bude dobré," řekl Jiroutek.

Při současné formě může Matura pomýšlet ve Vikersundu na elitní desítku, která by mu pro Harrachov zajistila místo v sobotním závodu bez nutnosti skákat kvalifikaci. "Lety mě vždycky bavily, navíc teď, když to všechno vychází, tak se těším a myslím na vyšší umístění," prohlásil Matura. "Ale startovní pole je vyrovnané a skoky jsou nevyzpytatelné. Samozřejmě se na závody v Harrachově moc těším a věřím v úspěch," řekl.

Naopak z formy je Koudelka, loni nejlepší český skokan. Před Turné čtyř můstků angažoval Rakušana Richarda Schallerta, který je ale nyní v Kanadě. "Ale měl by se před mistrovstvím světa vrátit," řekl Koudelka. Na Turné se jeho výkonnost zlepšila, ale nyní opět má problémy i s postupem do druhého kola. "Je to problém v hlavě, nájezdové postavení jsme zlepšili, je třeba zapracovat na letové fázi," přemítal. "Věřím ale, že doma se to zlomí," uvedl muž, který byl v Harrachově při závodu SP v letech 2011 třetí.

Pro organizátory je Světový pohár v Harrachově generálkou na mistrovství světa v roce 2014. "Proto to bude závod světového poháru, jaký tu ještě nebyl," rozmáchl se šéf skokanského úseku lyžařského svazu Rostislav Jozífek. Na místě bude postaveno zázemí takřka stejné jako na MS, zkoušet se budou i nové technologie a technika. Naddimenzované budou prostory pro média i pro VIP.

"Letos máme jen jednu tribunu, příští rok ale na druhé straně můstku postavíme další," slíbil Jozífek, který počítá s návštěvou více než 10 000 diváků. "Doprovodný program ladíme tak, aby byl podobný jako při slavnostním zahájení MS," připomněl Jozífek koncerty, projekce a laserovou show. Pořadatelé rovněž zakoupili nové ochranné sítě proti větru, který v Harrachově často dělá skokanům problémy.

Svaz dokonce uvažuje o tom, že by ve spolupráci s Polskem a běžkařským střediskem v nedalekých Jakuszycích uspořádal v roce 2016 závody světového poháru pro všechny disciplíny klasického lyžování, takzvaný Nordic. "Něco jako malé mistrovství světa," představil Jozífek smělé plány. "Už na to máme vyblokovaný termín," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani se připravují na Harrachov
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články