Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jiroutek: Hlava si drží standard, Koudelka je v křeči

Praha - Jen Lukáš Hlava si drží mezi českými skokany na lyžích solidní formu ve Světovém poháru. Ostatním svěřencům trenéra Davida Jiroutka se v pěti závodech bodovat ještě nepovedlo. Nedaří se ani Romanu Koudelkovi, který v předchozím ročníku prožil životní sezonu a byl desátým mužem konečného pořadí SP.

David Jiroutek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Skokani se letos vyrovnávají s užšími kombinézami. Hlava přechod zvládl a dvakrát skončil čtrnáctý. V Soči mohl být i výše, kdyby ho nezradilo vázání. "Při doskoku mu v prvním kole vyletěly oba kolíčky, proto přišel o body. Jinak mohl být třeba sedmý," řekl Jiroutek a dodal: "Hlávka si udržel vysoký standard z minulé sezony."

Hlava v Soči vytvořil výkonem 108 metrů rekord můstku při vítězství v kvalifikaci. V kvalifikačním kole byl nejlepší i v prvním závodu sezony v Lillehammeru, ale v závodě na to nenavázal. "Nevím, jestli jsou pro něj ty vyhrané kvalifikace dobré. Potom neskákal stejně dobře. Možná polevil v koncentraci," uvažoval Kouč. Zklamáním jsou zatím naopak výsledky Koudelky. Z pěti závodů nemá na kontě ani bod a nejlépe obsadil 33. místo.

"Koudy se zasekl před prvními závody a jede ve stresu. On si na sebe klade hodně vysoké nároky, a když se mu nedaří, tak se dostává víc a víc do křeče," řekl Jiroutek. Koudelka podle něj možná vynechá další závody o víkendu v Engelbergu a bude trénovat na Turné čtyř můstků, kde byl loni pátý. K bodům se zatím nepřiblížili ani Jakub Janda, Borek Sedlák a Jan Matura.

Po švýcarském Engelbergu, kde se bude skákat od pátku do neděle, budou Češi testovat před turné nové lyže. Na nájezdu totiž dosahují nižších rychlostí než ti nejlepší. "Jezdíme pomalu," konstatoval Janda, vítěz SP z roku 2006. "Zdá se nám, že lyže nejsou v kvalitě jako loni," řekl Jiroutek. Češi pomalu ladí i užší kombinézy, které jim do ideální podoby šije a upravuje bývalý skokan Michal Doležal. "Třeba Němci v konci skoku odlétají jako loni, ale tam na tom nedělá jeden člověk, ale celý tým. My si to vymýšlíme sami," řekl Jiroutek.

V Soči měli skokané možnost vidět, jak se připravuje budoucí dějiště olympijských her. "Je to jedno velké staveniště a staví se pořád. Odjížděli jsme ve dvě v noci a všude se svítilo, bylo jak ve dne a naplno se pracovalo," popsal Jiroutek dění v Soči. Můstky jsou postaveny prakticky ve vzduchu na pylonech, protože okolní svahy se sesouvají, ani se sněhem to v dějišti nebylo ideální. "Skákalo se na loňském sněhu, který měli uskladněný a jen ho rozvezli," řekl Jiroutek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články