Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Zatím je v klidu. Mohl bych na Hrách bojovat o desítku, hlásí sdruženář Portyk

Liberec – Závody letní Grand Prix zvládá sdruženář Tomáš Portyk s lehkostí a už třikrát se umístil v elitní desítce. Týmový sprint spolu s Miroslavem Dvořákem dokonce vyhráli. Do zimní sezony, která vyvrcholí olympijskými hrami, tak může vstoupit v naprostém klidu. Juniorský světový šampion ví, že základem úspěchu je kvalitní skok. A ten bývá často otázkou psychiky. V dobrém rozpoložení si už dokázal, že i v jednadvaceti letech může porazit každého. Na Facebooku nebo na Instagramu sledujte seriál rozhovorů a pohledů do zákulisí přípravy vycházejících hvězd před olympijskými hrami s názvem Kruhy před očima.

Tomáš Portyk
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

"Zatím jsem v klidu. Měli jsme letní závody a dařilo se mi tam víc, než jsem očekával. Jsem zatím spokojený. Příprava probíhá podle plánu," prohlásil Portyk.

Výsledky mu dávají za pravdu. Na letních závodech v Německu a Rakousku závodil vyrovnaně s celou sdruženářskou elitou. Od stupňů vítězů v Oberstdorfu ho dělilo dokonce jen tři a půl sekundy. "Jelikož tam byla skoro celá konkurence, která jezdí v zimě Světový pohár, tak jsem byl s projevem na skoku i v běhu spokojený," potvrdil.

Podívejte se, jak Tomáš Portyk skáče za 130 metrů:

Minulou sezonu strávil poprvé už jen mezi dospělými, na závody té nejvyšší kategorie si ale zvykal postupně několikátým rokem. Výrazný skok do neznáma to tedy nebyl. Chyběla ovšem stabilita výkonnosti. "V sezoně jsem měl dvanáctá místa, ale bylo to tak, že jsem jednou vystřelil a pak spadl dolů. Hlavně kvůli můstku. Když dobře skočím, mám pak v běhu velké šance," zdůraznil.

Rozhoduje vlastně jen několik vteřin. Preciznost i automatika. "Skok je hodně o hlavě," potvrdil Portyk. "Nezvládal jsem to psychicky. Kladl jsem na sebe hodně velké nároky, chtěl jsem se posunovat dopředu a to se mi nakonec vymstilo. Na skoku jsem byl nervózní. Chtěl jsem předvést maximum a pak jsem to kazil."

Tomáš Portyk v letní přípravě na můstku v Liberci
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Se startem přípravy před nadcházející sezonou ale jako by hodil starosti za hlavu, je vyrovnaný a věří si. "Když se udrží forma, co je teď, mohl bych bojovat o desítku na olympijských hrách. A byl bych šťastný," prohlásil Portyk.

Odmalička jasná volba

Lyže, a především ty skokanské, měl na nohou v nadsázce jen chvíli poté, co se naučil chodit. V Lomnici nad Popelkou okusil můstky už ve třech letech. Cesta k severské kombinaci nebyla až tak klikatá.

"Spíš jsem se koncentroval na skok, ale postupem času jsem přicházel na to, že moje postava a můj projev bude na severskou kombinaci. Od nějakých patnácti let jsem zaměřený jenom na ni," popsal český reprezentant. "Zatím se to jeví, že to byla správná volba," dodal.

Podívejte se, jak se Tomáš Portyk připravuje na olympijskou sezonu:

Německo nebo Rakousko – to jsou státy, které severské kombinaci vévodí. Česko prostředky i základnou zaostává, ale to neznamená, že nemůže být alespoň někdy úspěšné.

"My, Dukla Liberec a sponzoři, kteří se o nás starají, víme, že je to na dobré cestě. A víme, že je to i v nás. Když přivezeme medaili třeba z olympiády, pak budou o tomhle sportu fanoušci chtít slyšet a bude je to bavit," zdůraznil Portyk.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy