Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sáblíková: Chtěla jsem si odvézt medaili, se stříbrem jsem hodně spokojená

Heerenveen (Nizozemsko) - Vydařený výkon na závěrečné pětikilometrové trati na mistrovství Evropy vynesl rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou na celkově druhé místo ve víceboji. Trojnásobná olympijská vítězka se držela v průběhu dvoudenní soutěže na třetí příčce, a přestože se nechala slyšet, že bude se ziskem bronzu spokojená, vydřela z posledního závodu posun na druhé místo. Stříbrná medaile byla jubilejním desátým cenným kovem z evropského šampionátu v její kariéře.

Martina Sáblíková (vlevo) se raduje ze stříbrné medaile z ME
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Post

"Říkala jsem, že bych si chtěla odvézt medaili a domů si ji vezu, takže šampionát hodnotím pozitivně. Jsem fakt hodně spokojená. Před deseti lety jsem získala první medaili, takže jsem ráda, že mám další," řekla Sáblíková, která nestačila jen na výborné výkony domácí hvězdy Ireen Wüstové.

Svoji velkou rivalku již před ME označila za hlavní adeptku na zlato a tip jí vyšel. "Měla také skvělou formu. Já ale odjíždím se stříbrem a jsem ráda," uvedla devětadvacetiletá česká reprezentantka.

Sáblíková před závěrečnou pětkou ztrácela na druhé místo více než šest sekund, ale ani takový náskok Nizozemce Antoinette de Jongové nestačil. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se jako jediná dostala pod hranici sedmi minut a domácí reprezentantku porazila o téměř deset sekund.

"Pětka byla famózní. Diváci byli úžasní a nabíjeli mě energií. Povzbuzovali nás v cíli každého kola. Už při rozjíždění chodila na stadionu mexická vlna. Chtěla jsem hlavně udržet bronz, ale nakonec se mi pětka jela úžasně a fakt to bylo asi díky lidem. Byli skvělí," řekla Sáblíková.

O tom, že by porazila i Wüstovou, vůbec neuvažovala. Před závěrečnou disciplínou na ni podle přepočtu disciplín ztrácela 17,70 sekundy. "Nevím, co by se muselo stát, aby se to podařilo. To byl takový kotel, že se na to ani nedalo myslet a já na to nemyslela," uvedla Sáblíková, která měla v průběhu závodu od trenéra informace o svém času a už několik kol před cílem věděla, že se před De Jongovou dostane.

Sáblíková se vyrovnala i s nahuštěným programem ME, všechny čtyři disciplíny rychlobruslařky zvládly v rozmezí 19 hodin. "Pro všechny to bylo stejně náročné. V pátek jsme s holkama, co byly na pódiu, končily ve stejnou dobu. Jediný rozdíl byl, že ony odjížděly na hotel o hodinu přede mnou kvůli tomu, že já byla na dopingu. I na Ireen se to ale podepsalo. Patnáctistovku jezdí za 1:53 a tady jela 1:56," poznamenala.

V noci před druhým dnem závodů měla problémy se spánkem. "Do postele jsem se dostala o půlnoci. Zalehla jsem, usnula, ale za 45 minut jsem byla vzhůru. Pak jsem usnula až nad ránem, asi v půl páté. Ale dobré, to se stane," pousmála se Rodačka z Nového Města na Moravě, která nakonec vstávala v devět.

"Pak jsem nabrousila brusle, snídala jsem v autě a hodinu před závodem jsem se začala hýbat. To stačilo. Musela jsem spíše energii ušetřit, než abych se rozhýbávala," řekla Sáblíková. V pondělí 9. ledna se vrátí do Collalba, kde se bude připravovat na další díl Světového poháru.

Na konci měsíce bude v Německu útočit na jedenáctý celkový triumf v seriálu, závody navíc budou kvalifikací na mistrovství světa ve víceboji. "Doufám, že nebudu mít žádný problém a budu moci nějakým způsobem smazat tréninkové manko, co jsem nabrala," uvedla Sáblíková, o kterou se v Heerenveenu pokoušela viróza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články