Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sáblíková na vrcholu? Klidně ještě dalších deset let, míní její trenér

Praha - Martina Sáblíková již deset let kraluje dlouhým tratím a její nadvláda může trvat ještě přinejmenším stejnou dobu. Osmadvacetiletá česká reprezentantka získala tři zlaté medaile na olympijských hrách, patnáctkrát se stala světovou šampionkou, pětkrát ovládla kontinentální mistrovství ve víceboji a připsala si více než čtyři desítky triumfů ve Světovém poháru.

"Martina má dokonale rozbudovaný organismus, pracovali jsme na tom šest až osm let. Martina je nastavená na sport a bez něj nemůže být. Ať se stane cokoliv, kdyby třeba chtěla mít dítě, tak by se po roce vrátila zpět do boje o medaile," řekl Novák po návratu Sáblíkové ze světového šampionátu v Kolomně.

Sama rodačka z Nového Města na Moravě zatím plánuje svoji rychlobruslařskou kariéru do olympijských her v Pchjongčchangu 2018. To jí bude třicet. A například velkému vzoru Sáblíkové Claudii Pechsteinové z Německa bude příští týden 44 let. Ještě nyní přitom bojuje o medailová umístění na vrcholných akcích.

Kdo po Novákovi? Kdo jiný než Sáblíková

Jestli i v dalších letech bude u případných úspěchů Sáblíkové také Novák, ale jasné není. "Čas mi ukrajuje. Bohužel nemám čas na to, abych si užíval důchodového věku a chodil hrát golf, bowling nebo jen v klidu jezdil na kole. Musím ho ale najít, abych ještě třeba další dvě olympiády vydržel," uvedl sedmašedesátiletý kouč, který počítá s tím, že své trenérské know-how předá až Sáblíkové. "To bude záruka dalšího pokračování rychlobruslení u nás," podotkl.

Sáblíková zažívá jednu z nejvydařenějších sezon v kariéře. Zatím vyhrála prakticky vše, co šlo. Připsala si jubilejní desáté celkové prvenství ve SP, je evropskou šampionkou ve víceboji a dvojnásobnou mistryní světa na jednotlivých tratích. "Je pravda, že jsem to čekal. Martina si v létě zajížděla osobáky na kole a my jezdíme pořád do stejného místa, tak jsem čekal, že to bude dobré i v zimě. Trochu jsme ale experimentovali, proto jsem byl opatrný. Ukázalo se ale, že je to v pořádku," řekl Novák.

Vyhrát všechno

V příštích týdnech se Sáblíková vrhne naplno na cyklistiku. Ještě předtím ale musí dokončit rychlobruslařskou sezonu: na začátku března se představí v Berlíně na MS ve víceboji a poté jí čeká finále SP v Heerenveenu. "Pokusíme se vyhrát všechno, co jde," dodal Novák odhodlaně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články