Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sáblíková byla na patnáctistovce pátá, vyhrála Nizozemka ter Morsová

Kolomna - Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa v Kolomně páté místo v závodu na 1500 metrů. Trojnásobná olympijská vítězka tak nepřidala další medaili k triumfům na trojce a pětce. Z vítězství se radovala Jorien ter Morsová z Nizozemska, která navázala na výhru na trati 1000 metrů.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Ivan Sekretarev

Osmadvacetiletá Sáblíková se představila až v závěrečné rozjížďce a v úvodu tradičně ztrácela, na prvním mezičase byla až šestnáctá. Druhou polovinu tratě však zajela dobře a s dosaženým časem 1:56,06 minuty byla podle výrazu ve tváři spokojena. Sice nedokázala navázat na triumf z posledního Světového poháru na této trati, ale od medaile ji dělila jen necelá sekunda.

"Patnáctistovka byla dobrá. Po tom, co jsem měla v nohách trojku, pětku a týmy," uvedla Sáblíková. "Jen jednou mi tam vyšlo blbě střídání, trošku jsem ztratila a musela jsem soupeřku pouštět. Ale poslední kola jsem jela vyrovnaně. Projev jízdy i po technické stránce to bylo hodně dobré," zhodnotila svěřenkyně trenéra Petra Nováka čtvrtý start na MS.

Druhé zlato v Kolomně získala ter Morsová, která v této sezoně ve SP na patnáctistovce vůbec nestartovala, a proto jela hned v úvodní rozjížďce. Čas 1:53,92 už nikdo nedokázal překonat. Nizozemská závodnice, která se úspěšně věnuje i rychlobruslení na krátké dráze, si na patnáctistovce zopakovala triumf z olympiády v Soči. Na stupních vítězů ji doplnily Američanky Heather Richardsonová-Bergsmová a Brittany Boweová.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka Sáblíková byla přihlášena i do závěrečného závodu s hromadným startem, do kterého však nakonec nenastoupila. České barvy tak hájila jen Nikola Zdráhalová, která se hned na začátku zapletla do jedné z kolizí a nakonec obsadila 18. místo. Vyhrála Kanaďanka Ivanie Blondinová.

"Cítila jsem, že nohy už nejsou takové, jaké by měly být. Navíc ten masák se jel asi hodinu a půl po dojetí patnáctistovky. Byli jsme s Petrem domluveni, že se dohodneme po ní," uvedla Sáblíková, která s úsměvem přiznala, že kouč Novák ji ke startu ani nepřemlouval. "Když jsem pak viděla, jak to tam padá, byla jsem ráda, že jsem nejela," poukázala na množství pádů v závodu.

Výsledky MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích:

1500 m žen: 1. ter Morsová (Niz.) 1:53,92, 2. Richardsonová-Bergsmová 1:54,67, 3. Boweová (obě USA) 1:55,09, ...5. Sáblíková 1:56,06.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články