Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Sáblíková je podesáté mistryní světa na jednotlivých tratích

Heerenveen - Druhou zlatou medaili ze světového šampionátu v Heerenveenu a celkově jubilejní desátou zlatou medaili z mistrovství světa na jednotlivých tratích získala Martina Sáblíková. Na její oblíbené trati 5 000 metrů, kde kraluje nepřetržitě na individuálních světových šampionátech i olympijských hrách od roku 2007, skončila první před druhou Nizozemkou Carlijn Achtereekteovou.

Sáblíkové hodila rukavici Achtereekteová, jež startovala již v druhé rozjížďce. O osm sekund si vylepšila osobní maximum z listopadového závodu právě v Heerenveenu a časem 6:54,49 donutila českou závodnici k maximálnímu výkonu.

Sáblíková, jež jela v předposlední dvojici, však potvrdila své zkušenosti a předvedla stabilní jízdu, když všechna kola odjela pod 33 sekund. Oproti Nizozemce navíc dokázala v posledních dvou kolech ještě lehce zrychlit a získat konečný náskok.

"Když jsem viděla čas Achtereekteové, tak se mi trošku protočily panenky, zajela opravdu výborný čas. Petr (Novák - trenér) mi poté řekl, jaké časy jezdila na kolo. Dohodli jsme se, že to zkusím jezdit pod 33 (sekund), což se podařilo. Jsem spokojená, ale bylo to velice těžké," řekla Sáblíková, která tak na pětce prodloužila svou skvělou sérii. Od roku 2007 ovládla nejdelší ženskou trať na všech individuálních světových šampionátech či olympijských hrách.

Průběžné pořadí ani svůj čas v hale nesledovala, jen se snažila poslouchat pokyny od kouče Nováka, který jí již v polovině trati hlásil, že si jede pro zlato. "Že jsem vyhrála, jsem si ale byla jistá až po projetí cílem. Člověk nikdy neví. Uklidňovalo mě ale, že je Petr v klidu," podotkla sedmadvacetiletá rychlobruslařka, která získala dvanáctou zlatou medaili na MS.

Třetí místo vybojovala německá veteránka Claudia Pechsteinová, která se rovněž dostala pod sedm minut a získala tak 40. medaili na mistrovství světa.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu

Muži

1500 m: 1. Juskov (Rus.) 1:43,36, 2. Morrison (Kan.) 1:45,08, 3. Verweij (Niz.) 1:45,15.

Ženy

1000 m: 1. Boweová (USA) 1:13,90, 2. Richardsonová (obě USA) 1:14,49, 3. Erbanová (ČR) 1:15,26.
5000 m: 1. Sáblíková (ČR) 6:52,73, 2. Achtereekteová (Niz.) 6:54,49, 3. Pechsteinová (Něm.) 6:56,53. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články