Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Erbanová: Neříkám, že medaile je cíl, ale není to nemožné

Heerenveen/Praha – Před sezonou opustila tréninkovou skupinu Petra Nováka a vypracovala se do světové špičky. Rychlobruslařka Karolína Erbanová se poprvé v kariéře představí na mistrovství světa jako kandidátka na jednu z medailí. Největší naděje vkládá do závodu na 1000 metrů, který startuje v pátek v 18:00 a sledovat ho můžete v přímém přenosu na našem webu.

Karolína Erbanová
zdroj: AP autor: Thomas Eisenhuth

V sezoně se ve světovém poháru na tratích 500 a 1000 metrů Erbanová už třikrát prosadila mezi trojici nejlepších a o víkendu se jí vydařil závod právě v Heerenveenu. "Neříkám, že medaile je cíl. Chci pokračovat ve výkonech z posledního světového poháru. Vím, že je to možné, a to je dobré vědět. Nechci to však zveličovat, to škodí," řekla Erbanová.

"Hlavní závod pro mě bude asi 'kilák', tam je moje šance o trochu větší než na pětistovce. Je pravda, že patřím mezi favoritky. I na pětistovce ale umím zajet a podat stabilní výkon," uvedla Erbanová, pro kterou je MS prvním vrcholem sezony. Druhým bude světový šampionát sprinterů na přelomu února a března v Astaně.

Výsledky v posledním závodě SP jí zvedly sebevědomí. "Potěšilo to. Dokázala jsem si, že můžu stát na stupních a že jsem tam blízko. Rozestupy ve špičce jsou malé, to mi taky dělá radost," podotkla Erbanová, která přitom byla před posledními závody lehce nervózní.

Předtím se totiž nedostala do nominace na mistrovství Evropy ve víceboji a vynechala i SP v Hamaru, kde se krátké tratě nejely. "Pauza byla velká. Trochu jsem se toho bála a přemýšlela jsem nad tím, co to udělá. Výsledky mě trochu překvapily, nevěděla jsem, jak na to budu reagovat mentálně i fyzicky," přiznala Erbanová.

Česká sprinterka se v minulých sezonách připravovala společně s Martinou Sáblíkovou pod vedením trenéra Petra Nováka, loni v létě však přešla do nizozemského týmu Continu a soustředí se na krátké tratě. "Sezona je jiná než předešlé a asi to tak bude i nadále," řekla Erbanová, která se stabilně připravuje v Heerenveenu. MS tak pojede na domácí trati.

"Trochu výhoda to je. Znám stadion, jsme zvyklá na led, na hotel. Beru to tak, že jedu na domácí dráze," uvedla. Teoreticky by mohla bydlet i ve svém bytě, odkud by to do arény měla blíže než z hotelu. "Z organizačních důvodů je ale lepší být na hotelu. Máme tam společné večeře, je tam fyzioterapeut, trenérka. Vše je jednodušší," řekla Erbanová, která ale dobře zná i podmínky v hotelu v nedaleké Wolveze. "Máme tam i soustředění, takže jsme zvyklí i na personál," vysvětlila.

Erbanová se na MS představí v pátečním závodě na 1000 metrů, v sobotu pojede pětistovku a v neděli nastoupí do závodu na 1500 metrů. "Na patnáctistovce ale žádné ambice nemám. Pomáhá mi do kiláku, proto ji jedu. Kdyby se jela před hlavními tratěmi, tak bych váhala. Takhle to nevadí," dodala Erbanová. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články