Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Erbanová nepojede na ME ve víceboji, Novák upřednostnil Zdráhalovou

Praha – Karolína Erbanová přijde o lednové mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Do Ruska pozval reprezentační trenér Petr Novák pouze Martinu Sáblíkovou a osmnáctiletou Nikolu Zdráhalovou. Erbanovou - která před sezonou ne zrovna v dobrém opustila Novákovu tréninkovou skupinu - Novák prý nenominoval, protože je sprinterka. Na předchozích šesti vícebojařských šampionátech přitom Erbanová nechyběla.

Karolína Erbanová
zdroj: AP autor: Bela Szandelszky

"Karolína je sprinterka a na Evropě se jede trojka a pětka. A základním kritériem pro kvalifikaci na evropský šampionát ve čtyřboji je trojka," řekl Novák. "Žádné sprinterky na vícebojích nestartují," doplnil.

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka přitom v předešlých šesti letech na kontinentálním šampionátu pod Novákovým vedením nechyběla a čtyřikrát ovládla úvodní závod na 500 metrů. Jen jednou se ale dokázala kvalifikovat do závěrečného závodu na 5 000 metrů, ve kterém startuje dvanáctka nejlepších.

S Erbanovou, která z jeho tréninkové skupiny v létě odešla do Nizozemska, aby se zaměřila na přípravu na kratších tratích, možnost startu na ME Novák prý ani neřešil. "Rozdíl mezi Nikolou a Kájou na patnáctistovce není tak velký, na trojce je Nikola lepší. A ani jedna stejně nedokáže vyjet další místo. Proto chci dát šanci juniorkám," řekl Novák.

Startovat měly tři Češky, Novákovi se snížení počtu závodnic nelíbí

Původně měl mít český tým právo nominovat tři závodnice, Mezinárodní bruslařská unie se ale rozhodla upravit pravidla. Proč unie změnila nominační pravidla, Novák neví. "Ještě na začátku sezony jsme měli tři práva startu, ale teď to upravili na dvě. Snížen byl i celkový počet startujících z jedné země. Doposud mohli startovat čtyři, nově mohou jen tři," řekl Novák, kterému se úprava příliš nezamlouvá.

A to i přesto, že se týká i maximálního počtu startujících na šampionátech na jednotlivých tratích, kde například Sáblíkové ubudou případné konkurentky z Nizozemska či Německa na trojce a pětce. "Podle mého je to špatně. Pořád se zmenšuje počet lidí, kteří mohou startovat," podotkl.

K tomu, aby za rok měla česká reprezentace na ME tři účastnická místa, musí dvě rychlobruslařky skončit do 12. místa. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články