Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sáblíková se raduje na své "druhé" trati ze stříbra

Soči – Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na mistrovství světa v Soči v závodu na 3 000 metrů stříbrnou medaili. Vyhrála nizozemská favoritka Ireen Wüstová, s níž česká obhájkyně titulu prohrála o 2,37 sekundy.

"Před startem jsem byla dost nervózní, po Heerenveenu jsem vůbec nevěděla, co mám čekat. Navíc první čas byl v tu chvíli 4:09, což pro mě bylo nepochopitelně pomalé. Jsem ráda, že jsem zajela 4:04, že se časy z tréninku potvrdily," řekla Sáblíková. Dvojnásobná olympijská vítězka získala na trojce třetí světové stříbro v kariéře, tituly má v bohaté sbírce dva. V sobotu ji čeká obhajoba prvenství na pěti kilometrech.

Pětadvacetiletá Sáblíková letos sedmým rokem za sebou ovládla hodnocení světového poháru na dlouhých tratích, přestože laborovala se zády. Jakoukoli medaili ze tří kilometrů na MS v Soči proto považovala předem za velký úspěch. "První tři čtyři kola to bylo dobré, pak to začalo docela bolet. Ale hlavně, že jsem to dojela," řekla Sáblíková.

S Wüstovou jely v dějišti příští olympiády společně v předposlední rozjížďce, což českou reprezentantku moc nepotěšilo. "Když jsem ji dostala do páru, tak jsem si říkala: Panebože, to ne. Ale i když mi ujížděla, tak jsem byla ráda, že jedu s ní," pousmála se. Nizozemka byla od začátku rychlejší, v polovině závodu měla na Sáblíkovou náskok téměř dvou sekund a bezpečně si dojela pro druhé zlato na trojce po MS v Inzellu 2011.

Bronz v Soči získala jednačtyřicetiletá německá veteránka Claudia Pechsteinová. Další start na MS čeká Sáblíkovou v sobotu, kdy se představí na trati 5 000 metrů. Páteční patnáctistovku nepojede. "Bolely mě nohy, ale teď musím říct, že hodně cítím levou stranu zad," přiznala Sáblíková krátce po závodu.

Výsledky MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích

Muži:

1 500 m: 1. Juskov (Rus.) 1:46,32, 2. Davis (USA) 1:46,83, 3. Skobrev (Rus.) 1:46,97.

Ženy:

3 000 m: 1. Wüstová (Niz.) 4:02,43, 2. Sáblíková (ČR) 4:04,80, 3. Pechsteinová (Něm.) 4:07,75.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články