Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíkovou brzdí v útoku na páté zlato bolavá záda

Heerenveen (Nizozemsko)/Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude o víkendu v nizozemském Heerenveenu útočit na pátý titul mistryně Evropy ve víceboji. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru ovládla kontinentální mistrovství v předešlých třech letech a od roku 2007 nechyběla na stupních vítězů. Umístění mezi elitní trojicí je základním cílem Sáblíkové tradičně i letos. Program začne dnešními závody mužů, ženy se v hale Thialf představí poprvé v sobotu odpoledne. Po pětistovce je tradičně čeká závod na 3 000 m, v neděli jsou na programu patnáctistovka a závěrečná pětka. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web. První startuje v sobotu v 15:55.

Pětadvacetiletá svěřenkyně trenéra Petra Nováka měla ale před závody menší problémy se zády, která ji trápí už několik dnů. "Zablokovala jsem si je minulý pátek na soustředění v Collalbu při běžném skokovém tréninku," uvedla Sáblíková pro sport.cz.

S Novákem proto absolvovala "na otočku" cestu za svou lékařkou Marií Bulíčkovou do Kolína. "Moc mi pomohla, pořád to ale bolí a záda cítím. Když se ozvou při tréninku, tak radši polevím. Teď si nemá cenu nic dokazovat. Nechávám to na závod, kde to zkusím a buď to půjde, nebo ne. Pokusím se udělat maximum, co půjde. Nebudu nic slibovat, ale pojedu, jako kdyby mi nic nebylo," řekla. 

Vše se podřizuje olympiádě v Soči

Právě zdravotní stav tak bude na cestě za dalším evropským titulem klíčový. Prioritou této sezony je totiž pro Sáblíkovou start na mistrovství světa na jednotlivých tratích, které se uskuteční v březnu v Soči, dějišti olympijských her v příštím roce. "Obhajoba zlata je krásná věc, ale hlavní cíl je na olympiádě v Soči. Do zbytečného rizika nepůjdeme," podotkl Novák.

Kdyby Sáblíková zvítězila, pátým zlatem by vyrovnala bilanci Anni Friesingerové z Německa. Rekordmankou je její krajanka Gunda Niemannová-Stirnemannová, která vyhrála mistrovství Evropy osmkrát.

Vedle Sáblíkové budou na ME startovat Karolína Erbanová a Zdeněk Haselberger, který tentokrát dostane přednost před Milanem Sáblíkem. Pro Erbanovou bude závod zejména přípravou na další starty ve sprinterském světovém poháru, kterému zatím senzačně kraluje. Haselbergerovým cílem je dostat se do elitní dvacítky, čímž by pro Česko zajistil na dalším ME dvě účastnická místa. Milanu Sáblíkovi se to v předešlých třech letech nepodařilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková v Heerenveenu nakonec nastoupí
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články