Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rychlobluslařka Erbanová poprvé v kariéře vyhrála závod SP

Charpin (Čína) - Karolína Erbanová se stala druhou Češkou v historii, která dokázala vyhrát závod Světového poháru v rychlobruslení. V čínském Charpinu byla dvacetiletá česká reprezentantka nejrychlejší na trati 1000 metrů a posunula se tak na druhé místo celkové klasifikace v disciplíně. "Pobrečel jsem si," řekl pak o úspěchu Erbanové její trenér Novák.

Dosavadním maximem svěřenkyně Petra Nováka v seriálu byla čtvrtá pozice, kterou před rokem obsadila na kilometrové trati v Heerenveenu. K životnímu výsledku rodačce z Vrchlabí nahrála i absence nejlepších tří závodnic průběžného pořadí Heather Richardsonové z USA, Lotte van Beekové z Nizozemska a třetí Christine Nesbittové z Kanady.

"Jsem samozřejmě strašně ráda, ale musím zůstat nohama na zemi. Vím, že tu chyběly Richardsonová nebo Van Beeková. Ale jak se říká, na to se historie neptá. Jela jsem sem s tím, že tady chci urvat co nejvíc bodů. Lepší už to dneska být nemohlo," uvedla Erbanová.

"Výkon Karolíny mě nešokoval ani nepřekvapil. Jen splnila moje očekávání. Už před závodem jsem říkal, že si jede pro medaili a jen ať si počká, pro jakou," řekl trenér Novák. Úspěšný kouč závod Erbanové sledoval na cestě do Zakopaného, kde se čeští reprezentanti představí příští týden na akademickém mistrovství světa v rychlobruslení.

Erbanová byla nasazena až do poslední rozjížďky, ve které s přehledem porazila třetí ženu z OH ve Vancouveru Laurine van Riessenovou z Nizozemska a časem 1:17,10 o čtyři setiny předstihla bronzovou medailistku z letošního MS ve sprintu Chung Čang z Číny. "Byl to zvláštní pocit. Jsem zvyklá, že vždycky dojedu a vidím na tabuli u mého umístění čtyřku, pětku, někdy i jedničku - ale pokaždé vím, že po mně ještě pár dalších párů pojede. A teď jsem věděla, že jsme poslední pár. Tohle byl pro mě nový pocit. Dojela jsem a věděla, že už nikdo další na startu není," přiznala Erbanová.

Trenér českých rychlobruslařek už bezprostředně po olympijských hrách ve Vancouveru tvrdil, že v Soči čeští rychlobruslaři získají pět medailí. Od té doby to několikrát zopakoval. "Jednu klidně slevím, čtyři bychom ale vybojovat mohli. Někdo to mohl považovat za výkřik do tmy, teď si to ale klidně můžou sami spočítat," řekl Novák. Ve Vancouveru získala Sáblíková dvě zlata a bronz. "Dobře si ale uvědomuju, že je to sport a stát se může cokoliv," dodal úspěšný trenér.

Třetí místo obsadila Margot Boerová z Nizozemska, jež v minulé sezoně získala na kilometru bronz na světovém šampionátu. Čtvrtá skončila Korejka I Sang-Hwa, která předtím potvrdila svoji dominanci na pětistovce, na níž Erbanová skončila desátá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články