Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finský karambol ve sprintu dvojic přihrál zlato Rusům

Lahti – Dramatickou koncovku měl závod sprintu dvojic. Už to vypadalo, že si to ve finiši rozdají o zlato Nor Iversen a Fin Niskanen. Jenže po agresivní snaze mladého Fina o předjetí se oba klidili k zemi a umetli tak cestu ke zlatu Rusům Nikitovi Krjukovovi a Sergeji Usťugovi. Druzí dojeli Italové, třetí nakonec Finové. Závod žen vyhrály Norky Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallaová, čeští muži i ženy se do finálové desítky neprobojovali. 

Vítězný Rus Usťugov
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Norové přitom měli blízko ke zlatu v mužském závodu na 6x1300 metrů. Krátce před cílem byl v čele Emil Iversen, ale zezadu ho ve stopě dojel Fin Iivo Niskanen, podrazil ho a sám spadl rovněž. Kolem obou se tak přehnali Usťugov a mistr světa z individuálního sprintu Federico Pellegrino.

Niskanen dojel třetí a zklamaný Iversen bez hůlky čtvrtý. Předloni na MS ve Falunu vyhráli Norové v sestavě Finn Haagen Krogh, Petter Northug, na jejich následovníky Iversena a Johannese Klaeba tentokrát medaile nezbyla.

Usťugov o víkendu získal v Lahti druhou zlatou medaili, v sobotu vyhrál skiatlon. V individuálním sprintu předtím skončil druhý za Pellegrinem, kterému tentokrát ve finiši o zlato porážku oplatil.

Za vítěznými Norkami získaly další medaile Rusky a Američanky. Také Fallaová už v Lahti vybojovala druhé zlato, ve čtvrtek ovládla rovněž individuální sprint. Předloni ve Falunu vyhrála sprint dvojic s Ingvild Flugstad Östbergovou.

Nedělní závod rozhodla nástupem v posledním kole, kterým setřásla Rusku Natalju Matvějevovou a do cíle přijela s náskokem pěti a půl sekundy. Těsný souboj o bronz se švédskou finišmankou zvládla Jessica Digginsová.

Michal Novák s Alešem Razýmem i Karolína Grohová se Sandrou Schützovou skončili v semifinále šestí, jedno místo za postupem. Novák s Razýmem zaostali za postupovými pozicemi o devět sekund, české běžkyně téměř o tři čtvrtě minuty.

V minulosti získali čeští muži v této disciplíně na MS dvě bronzové medaile: Dušan Kožíšek skončil v roce 2005 v Oberstdorfu třetí s Martinem Koukalem a o dva roky později v Sapporu s Milanem Šperlem. 

Běh na lyžích - sprint dvojic klasickou technikou (6x1,3 km):

Muži: 1. Krjukov, Usťugov (Rus.) 17:40,69, 2. Nöckler, Pellegrino (It.) -2,14, 3. Jauhojärvi, Niskanen (Fin.) -8,64, 4. Klaebo, Iversen (Nor.) -18,42, 5. Hamilton, Bjornsen (USA) -23,58, 6. Harvey, Valjas (Kan.) -27,02, 7. Bing, Eisenlauer (Něm.) -30,96, 8. Jönsson, Petersson (Švéd.) -31,73, 9. Furger, Hedeger (Švýc.) -1:04,77, 10. Bury, Starega (Pol.) -1:15,06, ...12. Novák, Razým (ČR) vyřazeni v semifinále.

Ženy: 1. Wengová , Fallaová (Nor.) 20:20,56, 2. Bělorukovová, Matvějevová (Rus.) -5,56, 3. Bjornsenová, Digginsová (USA) -18,38, 4. Ingemarsdotterová, Nilssonová (Švéd.) -18,57, 5. Saarinenová, Niskanenová (Fin.) -23,02, 6. Böhlerová, Fesselová (Něm.) -29,53, 7. Fähndrichová, Van der Graaffová (Švýc.) -41,84, 8. Višnarová, Lampičová (Slovin.) -48,48, 9. Marciszová, Kowalczyková (Pol.) -48,99, 10. Debertolisová, Scardoniová (It.) -1:05,20, ...12. Grohová, Schützová (ČR) vyřazeny v semifinále. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články