Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Bílý knírek k medaili nepomohl. Ale beru to pozitivně, hlásí Samková

Sierra Nevada (Španělsko) ‒ Poprvé jela Eva Samková s bíle namalovaným knírkem po vzoru Salvadora Dalího, štěstí jí na šampionátu v Sierra Nevadě ale nepřinesl. Místo očekávaného útoku na stupně vítězů skončila až dvanáctá, na MS nejhůře v kariéře. Po zkaženém semifinále mrštila česká snowboardcrossařka rozzlobeně prknem do sněhu. Naštvání ale z olympijské vítězky rychle vyprchalo, a i když jí nevyšlo ani malé finále, nepůsobila zklamaně.

Eva Samková
zdroj: Instagram autor: Český olympijský tým

Třiadvacetiletá Samková přijela do španělského střediska v roli největší favoritky, ale i počtvrté v kariéře ztroskotala na světovém šampionátu v semifinále. "Já myslela, že teprve potřetí. Je to o sbírání zkušeností. Beru to pozitivně," řekla s úsměvem na rtech po závodech, protože měla ze svých jízd dobrý pocit.

Normálně mívá knírek vyveden černě, ale tentokrát jí pod nosem zářil bíle. "To je poprvé. Jednou jsem měla zlatý, protože jsme nic jiného neměli. A tady jsme se s Flaškou (koučem Jakubem Flejšarem) rozhodli, že dáme bílý," řekla česká závodnice. "Já jsem si říkal, že když je tady žlutý sníh, tak udělám alespoň bílý knírek," vtipkoval Flejšar. Sníh ve španělském středisku je zbarvený do žluto-oranžova od písku přivátého ze Sahary.

Samková jezdí perfektně v kvalifikacích, které převážně vyhrává. Problém ale nastává v jízdě proti soupeřkám. V českém týmu je nemá s kým a kde pořádně trénovat, jak upozornil kouč Marek Jelínek. "Mluvím hlavně obecně o stabilitě, abych jezdila vyrovnaně a nedělala boty. Je mi teprve třiadvacet," uvedla Samková.

Chyba v Sierra Nevadě přišla v semifinále. Po startu trošku zaostala a musela bojovat, aby se dostala mezi trojici postupujících. Byla na ní vidět až příliš velká snaha dostat se do čela. "Já jsem to zbytečně rvala," přiznala po závodu. V půlce semifinále vyjela z trati a přišla o naději získat chybějící cenný kov z mistrovství světa.

Po projetí cílem sundala prkno a hodila ho do sněhu. "Strašně jsem se těšila, až tím prknem hodím. Už jsem si na to zvykla, že když se mi to úplně nepovede, tak tím prknem hodím. Pak jsem v pohodě. Buď je to z radosti, nebo z naštvání. Trochu jsem si zařvala nahoře a šla jsem do malého finále."

V malém finále v boji o sedmé až dvanácté místo opět hůře odstartovala, ale dostala se na trati do čela. V jedné ze zatáček ale spadla a dojela poslední. "Je to čím dál vyrovnanější a ukazuje se fyzický handicap. Ten já samozřejmě mám. Nestihla jsem loni tolik fyzického tréninku. Budu muset víc makat," řekla Samková.

Kondici minulý rok musela omezit, protože na jaře podstoupila operaci levého ramene. Problém má i s pravým ramenem, proto jezdí se speciální vestou a mívá horší rozjezdy. "Na startu to bylo vidět. Budu víc běhat a posilovat a budu mít ruce jako Schwarzenegger," prohlásila.

Spravit chuť si může ještě letos. Má na dosah premiérový triumf ve Světovém poháru snowboardcrossařek. "Takže to byl trénink na finále svěťáku," řekla směrem k závěrečnému podniku SP ve Veysonnaz 25. března.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články