Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Krátký program ovládl Američan Chen, Březina postoupil do volných jízd ze 17. místa

Mistrovství světa v krasobruslení pokračovalo druhým dnem. Na řadě byl krátký program mužů, na který večer naváže soutěž sportovních dvojic. V dopolední části se z Čechů v Miláně představil Michal Březina, bronzový medailista z ME 2003, který má na kontě dvě čtvrtá místa ze světových šampionátů. Se ziskem 78,01 bodu se kvalifikoval do sobotních volných jízd. Krátký program vyhrál Američan Nathan Chen za výkon 101,94 bodu. Přímý přenos soutěže sportovních dvojic sledujte od 19 hodin exkluzivně na webu ctsport.cz a po skončení hokejového přenosu také na programu ČT sport.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP autor: Antonio Calanni

Sedmadvacetiletý Březina nenavázal na vydařený krátký program na olympijských hrách, kde v této části soutěže skončil devátý. "Dneska to nebylo to, co jsem trénoval od olympiády. Myslím, že od té doby jsem pokazil jen jeden program," uvedl. Při salchowu dopadl příliš nakloněný a podjela mu noha. "Neberu to jako velkou chybu. Nebylo to něco, co by bylo špatně už od odrazu, bylo to jenom o tom, že jsem uklouzl na konci výjezdu," popsal.

Březinova známka 78,01 je o více než sedm bodů nižší než hodnocení, které získal na Hrách v Koreji. Od ještě většího propadu ho zachránilo poměrně vysoké hodnocení programových komponentů a selhání některých přímých soupeřů.

Naopak Březinův tréninkový kolega Chen nechal zapomenout na olympijský kolaps v krátkém programu a tentokrát nezaváhal. Zvládl kombinaci čtverného lutze s trojitým toeloopem i čtverný flip a vybudoval si nejvýhodnější pozici do sobotních volných jízd.

Na průběžné druhé příčce je Rus Michail Koljada, který po pádech v průběhu sezony ubral na obtížnosti a nepokusil se o čtverný lutz. I s jedním čtverným skokem ale získal přes 100 bodů a bude útočit na první světovou medaili.

Na průběžném třetím místě je díky vylepšení osobního rekordu o 12 bodů Američan Vincent Zhou, úřadující juniorský mistr světa. Ze čtvrté a páté příčky by se ale na něj měli tlačit medailisté z loňského MS, Číňan Ťin Po-jang a Japonec Šoma Uno.

Stříbrný olympijský medailista Uno, který byl při absenci obhájce titulu a olympijského vítěze Juzurua Hanjua největším favoritem, v krátkém programu ustoupil z obvyklé obtížnosti. Na rozdíl od ZOH zařadil jen jeden čtverný skok a nepokusil se o čtverný flip.

Podepsaly se na tom i problémy s kotníkem, kvůli kterým nedokončil úterní trénink. "Bohužel jsem zraněný. Dneska jsem necítil žádnou bolest, ale nevěděl jsem, co se stane během krátkého programu, takže jsem skákal trošku jednodušší skoky," řekl bezprostředně po jízdě. Na páté příčce ztrácí na medaili zhruba dva a půl bodu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články