Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Březinová postoupila do volných jízd, Kostnerová vede před Zagitovovou

Eliška Březinová zvládla vstup do mistrovství světa výborně. V krátkém programu nezaváhala a jako osmnáctá postoupila do finálové čtyřiadvacítky, která pojede v pátek večer volné jízdy. Olympijská vítězka Alina Zagitovová z Ruska se musela sklonit před výbornou domácí reprezentantkou Carolinou Kostnerovou.

Dvaadvacetiletá Březinová absolvuje svůj pátý světový šampionát a teprve podruhé se jí podařilo postoupit do volných jízd.

Mladší sestra zkušeného Michala Březiny zvládla krátký program bez většího zaváhání. Čistě skočila kombinaci dvou trojitých toeloopů, bez problému předvedla i trojitý lutz a dvojitý axel. Celkem Březinová získala 58,37 bodů, což znamená vylepšení jejího osobního maxima.

V pátečních volných jízdách může útočit na vylepšení svého maxima z MS, kterým byla osmnáctá příčka v roce 2014. Od 13. místa ji dělí necelé dva body. "Kdyby mně někdo řekl dneska ráno, že si vylepším osobní rekord o víc jak šest bodů, tak bych mu to asi nevěřila. Ale stalo se tak a já jsem strašně moc ráda," řekla. Byla ráda, že se jí podařilo předvést všechno, co natrénovala. "Já jsem si to užila od první sekundy toho programu," dodala.

Zlaté loučení?

K radosti milánských fanoušků se do vedení dostala jednatřicetiletá Kostnerová, pro kterou je světový šampionát zřejmě loučením s dlouhou kariérou. Díky skvělému programu s čistými skoky včetně těžké kombinace flipu s toeloopem si zhruba o dva body vylepšila osobní rekord z ME a stala se třetí krasobruslařkou v historii, která získala za krátký program přes 80 bodů.

Pomohly jí k tomu také tradičně vysoké známky za programové komponenty, díky nimž dnes předstihla i favorizovanou Zagitovovou. Patnáctiletá Ruska sice neudělala žádnou výraznou chybu, ale nebyla tak suverénní jako na olympijských hrách. I když Kostnerovou v technice porazila o více než bod, celkově na ni zatím ztrácí. Osobní rekord ve volné jízdě má ale o více než 15 bodů vyšší než zkušená Italka, takže zůstává největší favoritkou na zlato.

Průběžně třetí je díky čistému krátkému programu Japonka Satoko Mijaharaová. Vicemistryně světa z roku 2015, která byla na olympijských hrách čtvrtá, ztrácí na Zagitovovou přes pět bodů. Hrubá chyba při dvojitém axelu srazila na čtvrtou pozici obhájkyni světového stříbra a bronzovou olympijskou medailistku Kaetlyn Osmondovou z Kanady. Na průběžně třetí Mijaharaovou před volnou jízdou ztrácí 1,63 bodu.

Výsledky krátkého programu žen na MS v krasobruslení

1. Kostnerová (It.) 80,27, 2. Zagitovová (Rus.) 79,51, 3. Mijaharaová (Jap.) 74,36, 4. Osmondová (Kan.) 72,73, 5. Sotskovová (Rus.) 71,80, 6. Dalemanová (Kan.) 71,61, ...18. Březinová (ČR) 58,37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články