Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V Moskvě startuje krasobruslařská generálka na olympiádu, začíná ME

Mistrovství Evropy v krasobruslení bude generálkou a testem formy před olympijskými hrami. V Moskvě se od středy do soboty závodí necelý měsíc před startem Her v Pchjongčchangu. Český tým bude při absenci sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař, která po partnerčině zranění dohání tréninkové manko, znovu spoléhat hlavně na Michala Březinu. Přímé přenosy závodů všech kategorií sledujte na ČT sport, ČT2 i webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Sedmadvacetiletému Březinovi, jenž před pěti lety získal na ME bronzovou medaili, se poslední dva evropské šampionáty příliš nevydařily. Před dvěma lety v Bratislavě skončil desátý, loni v Ostravě dvanáctý.

Bere jako možnou výhodu, že tentokrát je šampionát dál od České republiky. "Musím říct, že se mi v Moskvě docela dobře závodí, takže doufám, že to tady dopadne jako vždycky, když jsem tady závodil," řekl. V roce 2011 byl Březina v Moskvě čtvrtý na mistrovství světa, v roce 2014 byl třetí na závodě Grand Prix.

Je nám líto, video expirovalo.
Březina chce v Moskvě navázat na medailový úspěch ze Záhřebu

Třetí start na evropském šampionátu čeká Jiřího Bělohradského, který při předchozích dvou účastech vždy obsadil dvacáté místo. Na šestý evropský titul za sebou bude útočit Španěl Javier Fernández, na paty by mu měl šlapat především domácí obhájce bronzu Michail Koljada.

Mansourová s Češkou se na ME představí po roční odmlce

Dalšími olympioniky v české výpravě jsou tanečníci Cortney Mansourová a Michal Češka, kteří se na velké soutěže vrací po roční pauze. Budou navazovat na třinácté místo z ME 2016.

Kategorie tanečních párů má jasné favority v podobě Francouzů Gabrielly Papadakisové a Guillaumea Cizerona, kteří vládnou evropskému krasobruslení od roku 2015. Na posledních třech šampionátech za nimi vždy skončili stříbrní Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte, šampioni z roku 2014.

Jaký bude návrat Medvěděvové?

Po roční pauze si účast znovu vybojovala Březinova mladší sestra Eliška a bude to pro ni šestá účast na ME. Jejím maximem jsou patnáctá místa z let 2014 a 2015.

V ženské kategorii bude ostře sledovaný návrat dvojnásobné mistryně světa i Evropy Jevgenije Medvěděvové, jež kvůli zlomenině zánártní kůstky vynechala finále Grand Prix i ruský šampionát. "Jevgenija už naplno trénuje. S přihlédnutím k jejímu charakteru a houževnatosti doufáme, že se vrátí na led v excelentní formě," řekl šéf ruské federace Alexander Gorškov.

Hlavními soupeřkami Medvěděvové budou její krajanky Alina Zagitovová a Maria Sotskovová, které obsadily první dvě místa ve finále Grand Prix. Dvakrát z posledních čtyř šampionátů Rusky kompletně obsadily evropské pódium. Jejich nadvládu narušovala jen Italka Carolina Kostnerová, která loni a v roce 2014 získala bronz.

Ruský souboj ve sportovních dvojicích?

Titul ve sportovních dvojicích budou obhajovat domácí Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. Útočit by na ně měli hlavně krajané Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov a francouzští obhájci bronzu Vanessa Jamesová a Morgan Cipres. Loňští vicemistři Evropy Aliona Savchenková a Bruno Massot z Německa se odhlásili, protože raději budou trénovat na olympijské hry.

Program ME:

Středa 17. ledna: 09:45 muži - krátký program (ČT sport), 17:00 sportovní dvojice - krátký program (ČT sport),

čtvrtek 18. ledna: 10:25 ženy - krátký program (ČT2), 17:00 sportovní dvojice - volné jízdy (ČT2),

pátek 19. ledna: 10:10 taneční páry - krátké tance (ČT2), 15:45 muži - volné jízdy (ČT2),

sobota 20. ledna: 11:40 taneční páry - volné tance (ČT2), 16:30 ženy - volné jízdy (ČT2).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články