Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dušková s Bidařem postoupili do volných jízd, vedou Číňané

Helsinky – Anna Dušková s Martinem Bidařem vstoupili úspěšně do svého premiérového seniorského mistrovství světa, do volných jízd postoupili z patnáctého místa. Boj o medaile bude hodně vyrovnaný. Nejlepší byli Číňané Suej Wen-ťing, Chan Cchung. Ve druhé společné závodní sezoně mohou z druhé příčky na titul zaútočit Aliona Savchenková a Bruno Massot. Třetí místo obsadili Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. Mistři světa z let 2015 a 2016 Meagan Duhamelová a Eric Radford z Kanady jsou až sedmí. Přímý přenos krátkého programu mužů sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz ve čtvrtek od 11:25.

Dušková s Bidařem zajeli krátký program bez větších chyb a získali 63,36 bodu, což je jen o dva a půl bodu méně než na ME v Ostravě. Předvedli nádherný trojitý toeloop, drobná nejistota přišla při odjezdu po trojitém twistu, odhazovaný trojitý lutz zvládli také bez výraznějších potíží. Jen při závěrečné sólové piruetě se oba drobně rozešli, ale všechny potřebné otáčky udělali. Útok na elitní šestnáctku se povedl a existuje tu stále šance, že se Češi kvalifikují na olympijské hry v Pchjongčchangu.

"Jsme spokojeni s tím, co jsme dnes předvedli," uvedla Dušková, svěřenkyně trenérky Evy Horklové. Litovala jen chyby při piruetě, která nebyla synchronní. "Oba jsme věděli, že závěrečná pirueta nebyla stoprocentně taková, jakou umíme," připustila.

Čínská sportovní dvojice Suej Wen-ťing, Chan Cchung
zdroj: Reuters

Byl to málo vídaný večer, ve kterém se téměř nechybovalo. Nejpřesvědčivěji ve vyrovnaném poli zajeli Číňané, úřadující vicemistři světa Suej Wen-ťing, Chan Cchung. Na MS stejně jako při vítězném šampionátu čtyř kontinentů ukázali, že už je partnerka naprosto fit po operaci obou chodidel. Všechny obtížné prvky své jízdy zvládli s přehledem, při trojitém twistu ještě partnerka zvedla ruku nad hlavu. Vylepšili si osobní rekord. Vyšší známku za krátký program dostali jen Rusové Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov při triumfu na ZOH 2014.

Přes 79 bodů se i s drobnými chybami dostali němečtí reprezentanti Aliona Savchenková a Bruno Massot, kteří zařadili i trojitého odhazovaného axela, a úřadující mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska. Zbytku startovního pole odskočili o více než čtyři body.

Třetí titul za sebou se vzdálil Kanaďanům Duhamelové a Radfordovi. Sice nespadli, ale po sérii menších chyb je od zlata dělí zhruba devět bodů.

Výsledky MS v krasobruslení

Sportovní dvojice - po krátkém programu: 1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 81,23, 2. Savchenková, Massot (Něm.) 79,84, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 79,37, 4. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 75,23, 5. Zabjaková, Enbert (Rus.) 74,26, 6. Ilyushechkinová, Moscovitch (Kan.) 73,14, ...15. Dušková, Bidař (ČR) 63,36.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články