Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Březina se protrápil k 15. místu, poprvé se z titulu raduje Fernández

Šanghaj – Nervózní volné jízdy krasobruslařů na mistrovství světa v Šanghaji vyhrál Španěl Javier Fernández. Trojnásobný mistr Evropy slaví premiérový titul světového šampiona. Japonec Juzuru Hanju, který vedl po krátkém programu, dvakrát nezvládl čtverný skok, jednou při něm dokonce upadl a získal o bezmála dva body méně než Fernández. Michal Březina skočil třikrát dvojitého toeloopa, čímž musel odečíst mimo jiné cennou kombinaci s trojitým axelem, a propadl se na konečné patnácté místo, jeho nejhorší na MS v kariéře.

Michal Březina
zdroj: AP autor: Claudio Bresciani

Březina sice nespadl, přesto především kvůli obrovské taktické chybě zaostal i za svým výkonem z nevydařeného mistrovství Evropy, kde se dvakrát poroučel na led. Pro další vývoj událostí se ukázalo klíčové zaváhání hned v úvodu volné jízdy, kdy skočil jen dvojitý toeloop. Další pak zařadil v kombinaci se čtverným salchowem a v rozporu s pravidly, která povolují maximálně dvojí opakování téhož skoku, skočil opět dvojitý toeloop v kombinaci s trojitým axelem. Tím přišel o celou tuto kombinaci, tedy výrazně přes deset bodů.

Když se k tomu přidalo ubírání otáček u plánovaného druhého čtverného salchowu, trojitého flipu a trojitého salchowu, znamenalo to propad z desátého místa do poloviny druhé desítky. Česko tak bude moci na příští MS vyslat jen jednoho krasobruslaře.

Březina ale nebyl jediný, kdo se dnes nedopočítal dvojitých toeloopů. Stalo se to mimo jiné také zkušenému Rusovi Sergeji Voronovovi, kterého to v součtu s dalšími chybami sestřelilo ze čtvrtého až na třinácté místo.

Boj o titul mezi kolegy z tréninkové stáje Briana Orsera měl dramatický průběh. Jako první k volné jízdě nastoupil lídr po krátkém programu Hanju a nezačal dobře, ulétl mu čtverný salchow a upadl po čtverném toeloopu. Oklepal se ale z toho a zbytek programu zvládl ve velkém stylu. Díky tomu za sebou udržel vítěze volné jízdy Tena, který jako jediný z medailistů nespadl. Fernández totiž také nechtěně skončil na ledě, nezvládl jeden ze dvou čtverných salchowů. Na rozdíl od Hanjua však vedle toho zařadil dva vydařené čtverné skoky a už se vyhnul závažnější chybě.

Za Tenem sice ve volné jízdě o desetinky zaostal, ale Japoncův náskok z krátkého programu smazal a vyhrál téměř o čtyři body. Po dvou bronzových medailích na posledních dvou MS tak v téměř čtyřiadvaceti letech poprvé usedl na světový trůn. Stal se prvním Španělem v krasobruslařské historii, kterému se to podařilo.

Vítěz mistrovství čtyř kontinentů Denis Ten si odnese malou zlatou medaili za nejlepší volnou jízdu, v níž byly největšími chybami výpady po čtverném toeloopu a trojitém axelu. Manko z krátkého programu ale smazat nedokázal, takže po stříbru z roku 2013 má tentokrát bronz.

Výsledky kategorie mužů na MS

1. Fernández (Šp.) 273,90,

2. Hanju (Jap.) 271,08,

3. Ten (Kaz.) 267,72,

4. Brown (USA) 248,29,

5. Nguyen (Kan.) 242,59,

6. Ge (Uzb.) 234,89,

…15. Březina 213,83,

…27. Coufal (oba ČR) - vyřazen v krátkém programu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články