Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zlaté francouzské nožičky mají Papadakisová a Cizeron

Šanghaj – Nejcennější kov na mistrovství světa v krasobruslení mezi tanečními páry získali senzačně mistři Evropy z Francie Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, nejen díky úžasným krokovým sekvencím. Stříbrnou plastiku v nesmírně vyrovnané soutěži si vytančili Američané Madison Chocková s Evanem Batesem. Bronz vybojovali loňští vicemistři světa Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje z Kanady. Titul obhajující Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte skončili až čtvrtí, ačkoli předvedli čistý tanec. Program pokračuje od 9:05 krátkými jízdami mužů, za české účasti. Sledujte jej živě na webu ČT sport a od 11:00 také s komentářem na ČT sport. Petr Coufal by měl přijít na řadu před desátou hodinou a Michal Březina pojede okolo půl jedné.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

"Pokud člověk chce, dokáže vše," okomentovali svůj úspěch Papadakisová a Cizeron. Nejlepším volným tancem, který gradoval do poslední vteřiny, poskočili ze čtvrtého místa po krátké jízdě až na vrchol.

Papadakisová a Cizeron volným tancem potvrdili zázračný výkonnostní vzestup v této sezoně. Zatímco ještě na prosincovém finále Grand Prix byli v konkurenci zámořských párů třetí, tentokrát je předčili. Získali nejvyšší známku za technickou hodnotu jízdy i programové komponenty a smazali manko 2,5 bodu z krátkého tance. Ve srovnání s loňským MS poskočili o dvanáct míst a triumfovali s téměř tříbodovým náskokem.

Američané Chocková a Bates, kteří po krátkém tanci vedli, přitom před jejich jízdou měli už možná pocit, že sahají po zlatu. Udělali jen jednu drobnou chybu v twizzlech (otočky na jedné noze v pohybu) a nechali za sebou přemožitele z mistrovství čtyř kontinentů, kanadský pár Weaverová, Poje.

Obhájci stříbrné světové medaile dostali bodovou penalizaci za příliš dlouhou zvedanou figuru, ale pozici na stupních vítězů uhájili. Jen "bramborová" medaile zbyla na obhájce titulu Annu Cappelliniovou a Lucu Lanotteho. Italové se sice známkou za volný tanec přiblížili svému výkonu z loňského šampionátu, ale v nabité konkurenci se k cennému kovu neprotlačili.

Rusové daleko za očekáváním

Velkým zklamáním skončila soutěž pro olympijskou medailistku Jelenu Ilinychovou. Po boku nového partnera Ruslana Žiganšina udělala hrubou chybu při twizzlech, což tento ruský pár odsunulo až na sedmou příčku.

Tance na ledě nejsou nejoblíbenější disciplínou čínského publika. Krátké i volné vystoupení proto oba dny otevíraly program. Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka, sedmnáctí z letošního ME, se soutěže kvůli novým pravidlům nezúčastnili. Ve volném tanci sice získali dostatečný počet bodů pro kvalifikaci, ale v krátkém nikoli. Dříve mohl odcestovat na mistrovství světa jeden pár za každou zemi, i ty slabší, další dvojice potom na základě dosažených výsledků. Tato kritéria už dnes k české smůle neplatí.

Taneční páry

Po krátkém programu: 1. Chocková, Bates (USA) 74,47; 2. Weaverová, Poje (Kan.) 72,68; 3. Cappelliniová, Lanotte (It.) 72,39; 4. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 71,94; 5. Ilinychová, Žiganšin (Rus.) 69,46; 6. Shibutaniová, Shibutani (USA) 69,32.

Konečné pořadí: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 184,28; 2. Chocková, Bates (USA) 181,34; 3. Weaverová, Poje (Kan.) 179,42; 4. Cappelliniová, Lanotte (It.) 177,50; 5. Shibutaniová, Shibutani (USA) 172,03; 6. Gillesová, Poirier (Kan.) 165,22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články