Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Nejlepší krasobruslaři světa bojují v Šanghaji. Dočká se Březina životní medaile?

Šanghaj – Krasobruslařská sezona vrcholí, v Šanghaji startuje mistrovství světa. České krasobruslení na medaili ze světového šampionátu čeká už dlouhých 21 let, ale i tentokrát cenné kovy visí hodně vysoko. Největší českou nadějí bude Michal Březina. Česko budou reprezentovat ještě Petr Coufal a Březinova sestra Eliška. Seriál přímých přenosů startuje už tuto noc, ve středu od 2:20 vysílá náš web krátké tance, od 5:30 je sledujte i na ČT sport.

Sport
zdroj: ČT4

Evropané musejí přitlačit

Březina bude čelit mimo jiné silnému japonskému týmu v čele s olympijským šampionem Juzuruem Hanjuem. Velkou sílu ukázal rovněž Denis Ten z Kazachstánu. Jednadvacetiletý krasobruslař, majitel bronzové olympijské medaile, si na cestě k triumfu na mistrovství čtyř kontinentů vylepšil osobní rekord na 289,46 bodu.

K umístění v popředí výsledkové listiny Březina bude potřebovat, aby na rozdíl od evropského šampionátu nechyboval a v krátkém programu i volné jízdě zvládl všechny těžké prvky včetně čtverných skoků.

Juzuru Hanju
zdroj: Getty Images

Lepší výkon než na mistrovství Evropy budou muset ostatně předvést i další zástupci starého kontinentu, pokud budou chtít pomýšlet na medaile. Za světovou konkurencí zatím zaostává i Španěl Javier Fernández, který v lednu ovládl evropský šampionát s náskokem sedmadvaceti bodů. Získal však pouze 262,49 bodu, zatímco nejlepší krasobruslaři této sezony atakovali hranici 290 bodů.

Ovládnou Rusky svět?

V ženské kategorii se ukáže, zda bude ruská nadvláda z evropského šampionátu pokračovat i na světové scéně. Mistryně Evropy Jelizaveta Tuktamyševová, která vyhrála i finále Grand Prix, bude největší favoritkou na titul. Konkurovat jí vedle krajanky Jeleny Radionovové budou Američanky Ashley Wagnerová a Polina Edmundsová.

Sport
zdroj: ČT4

Vyhrají Kanaďané úplně vše?

Životní sezonu bude chtít ziskem premiérového světového titulu završit kanadská sportovní dvojice Meagan Duhamelová, Eric Radford. Bronzoví medailisté z posledních dvou MS v této sezoně neprohráli a předvádějí obtížné programy se sólovým trojitým lutzem a čtverným odhozeným salchowem. Jejich největšími soupeři by měli být mistři Evropy Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov a trojice tradičně silných čínských dvojic. Kvůli šampionátu na domácí půdě přehodnotili plánovaný konec kariéry po olympiádě dvojnásobní mistři světa Čching Pchang a Ťien Tchung, čtvrtí ze ZOH v Soči.

Ruský pár Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Tradiční severoamericko-evropský taneční souboj

V kategorii tanečních párů titul obhajují Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. V sezoně však nejvyšší známku získali loňští vicemistři světa Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje z Kanady, kteří vyhráli prosincové finále Grand Prix. Nevídaný výkonnostní vzestup budou moci znovu potvrdit úřadující mistři Evropy, Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: ČTK/AP

Program MS (SEČ):

Středa:

2:30 taneční páry - krátký tanec (2:20–7:30 web, od 5:30 i ČT sport)

11:15 sportovní dvojice - krátký program (11:05–14:30 web, od 12:00 i ČT sport)

čtvrtek:

3:30 ženy - krátký program (3:20–8:45 web, od 6:30 i ČT sport)

12:00 sportovní dvojice - volné jízdy (11:50–15:30 web, od 12:00 i ČT sport)

pátek:

3:30 taneční páry - volné tance (3:20–7:05 web, od 4:45 i ČT sport)

9:30 muži - krátký program (9:10–14:05 web, od 11:00 i ČT sport)

sobota:

3:30 ženy - volné jízdy, (3:20–7:55 web, od 5:00 i ČT sport)

10:45 muži - volné jízdy (10:35–15:20 web, od 13:50 i ČT sport)

neděle:

7:50 závěrečná exhibice (ČT sport i web)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články