Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Verner: Týden v důchodu mi pomohl, na rozhodčí nemyslím

Saitama (Japonsko) - Tomáš Verner v krátkém programu na mistrovství světa v Saitamě zazářil. Útočí na medaili a vylepšil si osobní rekord, když skončil na famózním čtvrtém místě. Krasobruslař, který po mistrovství končí, přitom podotýká, že je to hlavně díky pauze po olympiádě.

Tomáš Verner
zdroj: AP autor: Darko Bandic

"Myslím, že za mojí bezchybnou jízdou stojí hlavně to, že jsem po olympiádě naprosto přestal závodit a na týden jsem se odebral do důchodu," popisuje Verner klíč ke svému úspěchu v krátkém programu. "Pak jsem zjistil, že tour, na kterou jsem měl odjet, byla zrušena, tak jsem se vrátil na závodní led – ale už s úplně jinou hlavou a jinými myšlenkami, jel jsem závod více pro diváky než pro rozhodčí."

A právě proto sám říká, že na případnou medaili nemyslí. "Na umístění nemám absolutně žádné ambice a to je možná taky důvod, proč jsem jel tak lehce v krátkém programu," hodnotí krasobruslař svou jízdu. "Jediná ambice, kterou v pátek mám, je postavit zase celou halu na nohy, když to půjde. To je můj jediný cíl. To, jaké značky nebo známky vytáhne těch deset rozhodčích, kteří tam budou, to už je na nich, tomu já se nebudu moc věnovat. Hlavní je, abych dokázal strhnout celou arénu na svou stranu," říká Verner.

Právě atmosféra v dějišti mistrovství světa je pro něj jedním z důvodů, proč přehodnotil své plány na konec kariéry. Pro Japonsko je podle Vernera krasobruslení společně s baseballem sportem číslo jedna. "Už loni v létě jsem se rozhodl, že budu závodit jen do olympiády. Poté přišla nabídka zúčastnit se rozlučkové tour s Jevgenijem Pljuščenkem. Tu jsem neodmítl a podepsal jsem kontrakt, který mi dokonce znemožňoval vrátit se zpátky na (amatérský) led, protože by z toho pro mě plynulo penále," vysvětluje Verner.

"Nicméně ten kontrakt byl zrušen a já jsem se cítil letos velmi dobře na ledě, byl jsem v dobré formě a mistrovství světa bylo v Japonsku – tyto argumenty se prostě nedaly přehlédnout. A tak jsem se v podstatě okamžitě po návratu z olympiády vrátil na led a začal jsem trénovat, abych byl připravený na Japonsko," vypráví český krasobruslař.

Nálada v Saitamě je podle Vernera neuvěřitelná a nezapomenutelná. "Nedá se to úplně popsat slovy. Máme dvacetitisícovou arénu, která je naprosto vyprodaná, a na konci programu byli všichni na nohou. V Japonsku se fandí krasobruslení a je jedno, kdo je ze které země. Hlavním argumentem pro můj návrat tedy určitě bylo odpadnutí tour, ale mistrovství světa v Japonsku na konec jsem si taky nechtěl nechat ujít," říká mistr Evropy z roku 2008.

Vernerovi tak nyní podle jeho slov ani nevadí, že bude mít den mezi krátkým programem a volnou jízdou navíc. "Normálně mi to moc nevyhovuje, protože to pro mě znamená další bezesnou noc, ale včera i dnes jsem spal dobře. Myslím, že od olympiády se toho v mém životě dost odehrálo, a tak mi ten volný den snad přijde k dobru," doufá Verner.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články