Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hlavní cíl olympiáda. Curlingové reprezentace ale chtějí uspět i na ME

V čase předvánočním nebude prostor pro klidné curlingové rozjímání. České curlingové reprezentace mužů i žen čekají dva těžké turnaje. Od pátku hrají na mistrovství Evropy ve Švýcarsku a začátkem prosince budou v Plzni usilovat o olympijské hry.

Členové českých curlingových reprezentací
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Olympiáda by curlingu moc pomohla. Lidé by se o naši hru zajímali mnohem víc a mnohem víc dětí by si curling chtělo zkusit. Už v minulosti byl o curling po olympiádě zájem, a to přesto, že tam české týmy nestartovaly," řekla skipka českého týmu Anna Kubešková.

Naladěny vítězstvím

Ženská reprezentace je před náročnými kláními v dobré kondici. Poslední test zvládla nejlépe, jak mohla. Tým Anny Kubeškové vyhrál o víkendu turnaj série World Curling Tour, když ve finále ve švýcarském Wetzikonu přehrál ruský výběr pod vedením skipky Anny Sidorovové.

Mimo jiné také s ní se Češky utkají znovu ve Švýcarsku, ale tentokráte v St. Gallenu, a budou se snažit ještě vylepšit čtvrté místo z minulého evropského šampionátu. "Věřím, že máme ještě více zkušeností, než jsme měli loni, a že nás semifinále tak nepřekvapí, nebudeme tak nervózní a třeba přijdou i medaile," uvedla Kubešková.

Je nám líto, video expirovalo.
Curlery čeká horký podzim. Cílem je historický postup na olympiádu

Zatímco česká skipka myslí hodně vysoko v nejvyšší divizi A, tým mužů se chce mezi elitu na evropském šampionátu vrátit. Na reprezentační scénu se Snítilův výběr vrací po dvouleté odmlce. Tým získal před pět lety první českou medaili na ME díky třetí příčce. "Účast v béčku ale neznamená, že to bude jednoduché a soupeři budou slabí," řekl hráč Lukáš Klíma.

Jelikož jsou muži v nižší výkonností skupině, musí k cestě na MS do Las Vegas divizi B ovládnout a zvládnout dvojzápas s osmým celkem z áčka. "Základním cílem je získat místo na mistrovství světa, ale Evropa je rovněž důležitá, protože se koná krátce před olympijskou kvalifikací a je to šance otestovat síly a jaký jsme udělali pokrok," řekl kanadský kouč českých týmů Brad Askew.

Jiří Snítil:

"Bavíme se o budoucnosti českého curlingu, aby se v příštím olympijském cyklu nemusela hrát kvalifikace, ale postoupilo se přímo, a k tomu jsou nezbytné body z mistrovství světa. Evropu nepodceníme."

Olympijská kvalifikace v Plzni je pro oba výběry obrovskou motivací. "Všichni doufáme, že to bude úžasný zážitek, že přijdou lidi a budou fandit a pomůžou nám ideálně k tomu, aby postoupily ideálně oba týmy," uvedl skip českého týmu Jiří Snítil, kterému před čtyřmi lety účast na olympijských hrách utekla jen velmi těsně.

Přímé přenosy zápasů českých reprezentantů v rámci olympijské kvalifikace, která se koná od 5. do 10. prosince, nabídne ČT sport a web ctpsort.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články