Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na olympiádě budou dva české dvojboby. Závodu mužů ve Svatém Mořici vládli Němci

Na olympiádě v Pchjongčchangu si zajistil účast i druhý český dvojbob, rozhodlo o tom 25. místo Jana Vrby v závodě ve Svatém Mořici. Na jediné přírodní dráze na světě v soutěži mužských dvojbobů jasně kralovaly německé posádky. První místo podruhé v sezoně ovládl dvojbob Nica Walthera, lídr celkového pořadí Kanaďan Justin Kripps skončil čtvrtý. Ženám vládly Američanky Meyersová Taylorová s brzdařkou Jonesovou. Vedoucí celkového pořadí SP Kanaďanka Humhriesová skončila tentokrát až devátá, přesto pozici v čele seriálu udržela.

Vítězný dvojbob Nica Walthera
zdroj: AP autor: Urs Flueeler

Proslulá přírodní dráha nabídla velice těsný souboj tří německých posádek, které ve finále dělilo celkem pouhých 21 setin. První kolo ovládl loňský král Světového poháru a dvojnásobný mistr světa Francesco Friedrich. A také v druhé jízdě skvěle odstartoval a na druhém mezičase měl na Walthera celkový náskok už (na boby poměrně propastný) 23 setin.

Jenže v samotném závěru přišlo Friedrichovo zaváhání, které nakonec přineslo překvapivé vítězství letos relativně nevýraznému Nico Waltherovi. Sedmadvacetiletý německý jezdec sice před dvěma lety skončil v celkovém pořadí Světového poháru stříbrný a mezi elitou už se pohybuje čtvrtým rokem, svůj vůbec první triumf v závodu SP si ale připsal až letos na úvod v Lake Placid. Po úvodním vítězství ale většinou jezdil okolo desátého místa a minulý závod v Altenbergu zcela vynechal. Tentokrát ale na nejprestižnější půdě zvítězil.

Je nám líto, video expirovalo.
Na olympiádě v Koreji budou startovat dva české dvojboby

Svůj nejhorší výsledek v sezoně si připsal dvojbob Jana Vrby, který skončil už v prvním kole na 25. místě. Posádka Dominika Dvořáka do závodu ani nenastoupila. Česká republika ale díky Vrbově výsledku bude mít na olympijských hrách dva dvojboby.

Poté, co se brazilským bobistům nepovedly závody v Lake Placid, se Češi vyhoupli na deváté místo v hodnocení národů, které zaručuje nominaci dvou posádek. Dobře našlápnuto mají také čtyřboby. O tom, jestli i v této disciplíně bude mít Česko dvojnásobné zastoupení, se rozhodne v noci z neděle na pondělí.

Mezi ženami si úvodní prvenství v sezoně připsala Američanka Elana Meyersová Taylorová před Němkou Mariamou Jamankaovou. Obě závodnice, které v celkovém pořadí Světového poháru dýchají na záda vedoucí Kaillie Humphriesové, mohou být po Svatém Mořici výrazně spokojenější, protože Kanaďanka skončila ve Švýcarsku nejhůře v sezoně na devátém místě. Stále si ale drží na čele třicetibodový náskok právě před Meyersovou Taylorovou.

SP v jízdě na bobech ve Svatém Mořici (Švýcarsko)

Dvojboby: 1. Walther, Poser 2:10,72 (1:05,62+1:05,10), 2. Friedrich, Margis -0,05 (1:05,58+1:05,19), 3. Lochner, Weber (všichni Něm.) -0,21 (1:05,66+1:05,27), ...25. Vrba, Suchý (ČR) v 1. kole 1:06,74.
Průběžné pořadí SP (po 7 závodech): 1. Kripps (Kan.) 1431, 2. Friedrich 1279, 3. Spring (Kan.) 1259, ...23. Dvořák (ČR) 352, 32. Vrba 182.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články