Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Potrestaní ruští bobisté a skeletonisté mohou opět závodit, rozhodla mezinárodní federace

Mezinárodní federace bobistů a skeletonistů (IBSF) odvolala předběžný zákaz startů pro devět ruských závodníků, které v uplynulých dnech potrestal Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingové kauze ze Soči 2014. Stalo se tak teprve po týdnu. Podle odvolací komise IBSF totiž federace nyní nemá pro zastavení činnosti dostatečné důvody. Světový pohár v jízdě na bobech a na skeletonu bude pokračovat příští týden ve Winterbergu v Německu.

Rus Alexandr Treťjakov
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

IBSF vyzvala proto MOV, aby svazu poskytl písemné detailní zdůvodnění svého verdiktu. Teprve poté bude možné se případem znovu zabývat.

MOV potrestal doživotním zákazem účasti na OH mimo jiné dvojnásobného olympijského vítěze ze soutěží bobistů Alexandra Zubkova, jenž po Hrách v Soči ukončil kariéru a nyní je předsedou ruského svazu. Medaile ze závodů na skeletonu mají vrátit zlatý Alexandr Treťjakov a bronzová Jelena Nikitinová.

Ve stejné situaci jako IBSF byla i lyžařská federace, která musela povolit starty suspendované šestici ruských běžců na lyžích. Ve čtvrtek po prostudování dokumentace MOV je ale znovu distancovala.

Kvůli dočasně zastavené činnosti nemohli potrestaní Rusové startovat na minulém dílu SP v kanadském Whistleru. Je pravděpodobné, že se situace stejně jako v případě lyžařů znovu změní. Už v úterý 5. prosince má navíc MOV rozhodnout, zda ruská reprezentace bude moci startovat na únorové zimní olympiádě v Pchjongčchangu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články