Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hamza volal po mimořádném kongresu biatlonové unie, ta ale počítá až se zářím

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) se zmítá ve velkých problémech. Mezinárodní tým vyšetřovatelů z Rakouska, Německa a Norska podezřívá dlouholetého šéfa světového biatlonu Anderse Besseberga a generální sekretářku Nicole Reschovou z korupce a finančního podvodu. Ve funkcích proto oba dočasně skončili. Zdá se však, že volání šéfa českého svazu Jiřího Hamzy po mimořádném kongresu IBU, kde by se celá věc vyřešila volbou nového vedení, vyslyšeno nebude. 

Nástřel české reprezentace na MS v Hochfilzenu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Besseberg je spolu s Reschovou podezřelý, že za úplatu přehlížel doping ruských biatlonistů a před dvěma lety zajistil spolu se členy kongresu IBU přidělení mistrovství světa 2021 Ťumeni. Sibiřské město posléze kvůli rozsáhlé dopingové aféře v ruském sportu o šampionát přišlo.

Kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila IBU kritice už řadu měsíců. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu Ťumeň. Antidopingový panel IBU v současnosti řeší dva dopingové případy: Rusku Jekatěrinu Glazyrinovou a Teju Gregorinovou ze Slovinska.

IBU zároveň nyní upozornila, že v kalendáři na novou sezonu SP 2018/19 žádné ruské město nefiguruje. Otázkou je, jak to bude s dalšími ročníky. Řádný zářijový kongres by měl navíc odpovědět na otázku, kdo tedy bude mezi lety 2021 a 2023 světový šampionát hostit.

Dlouholetý šéf IBU Anders Besseberg
zdroj: IBU

S velkou pravděpodobností bude ve hře i Nové Město na Moravě, kde se v příští sezoně těsně před Vánoci uskuteční třetí zastávka dalšího ročníku SP. Pořadatelé hlásí již dvě zcela vyprodané tribuny.

Šéf svazu Hamza v souvislosti s korupční aférou navrhoval svolání mimořádného kongresu, ještě před tím podzimním, který se bude konat v chorvatské Poreči. Čerstvé prohlášení IBU ale počítá pouze se zářijovým termínem. "Lidé ze starého (vedení) by se měli nechat převolit. Volební kongres v září je strašně pozdě. Práci IBU by to mohlo paralyzovat," prohlásil před týdnem Hamza.

Volby pro devět pozic ve výkonné radě IBU, a to včetně prezidenta unie, by se tedy měly podle všeho uskutečnit až v září. Šéfem už určitě nebude dvaasedmdesátiletý Nor Besserberg, který byl hlavou světového biatlonu od roku 1992.

"Jeho vedení bylo v poslední době dosti autoritářské. Byl tam dvacet let, měl k tomu tendenci," řekl Hamza. Besseberg měl být Ruskem uplácen za přehlížení dopingu prostitutkami a loveckými výpravami.

O znovuzvolení již Besseberg podle svých slov usilovat nechtěl, vzápětí kvůli vypuknutí skandálu až do vyšetření případu odstoupil z funkce. V té ho dočasně zastupuje Rakušan Klaus Leistner, viceprezident IBU pro finance.

Z prohlášení IBU:

Mezi roky 2012 a 2017 provedla Mezinárodní biatlonová unie 6354 dopingových testů. Celkem bylo provedeno 2852 dopingových testů v soutěžích a 3502 mimo soutěžní dny. V roce 2017 provedla IBU 1595 testů, 314 se týkalo přímo ruských biatlonistů.

Je nám líto, video expirovalo.
Policie šetří korupci v Mezinárodní biatlonové unii
Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články