Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Biatlonový fenomén Björndalen dospěl k rozhodnutí: Končím kariéru

Jeden z nejslavnějších a nejúspěšnějších biatlonistů historie Ole Einar Björndalen oznámil, že ve 44 letech končí kariéru. Slavný Nor celkem vybojoval osm zlatých olympijských medailí, dalších dvacet pak získal za vítězství na mistrovstvích světa. K definitivnímu rozhodnutí ho přiměly především zdravotní a rodinné důvody.

Ole Einar Björndalen
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

"Radost (z biatlonu) a motivace jsou pořád tady, to dobře víte, rád bych ještě pár let pokračoval, ale tohle byla poslední sezona," řekl očividně dojatý Björndalen, jenž jen těžko zadržoval slzy. Přiznal, že ho v posledním roce trápil nepravidelný srdeční rytmus a prodělal několik záchvatů. "Na léčbu jsem ale reagoval dobře a měl jsem skvělou péči od mého lékařského týmu," dodal.

O odchodu legendárního Nora, jenž se dokázal prosadit i mezi běžci specialisty, se spekulovalo už delší dobu. Především poslední sezona se mu totiž nevydařila podle představ. V hodnocení Světového poháru, v němž čekal na výhru od prosince 2015, obsadil 43. místo a nedostal se ani do norské nominace na olympijské hry v Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
Björndalen: Lyžování mě pořád ještě baví

S celkem 13 olympijskými medailemi byl Björndalen do letoška nejúspěšnějším účastníkem zimních her. V Pchjongčchangu ho ale překonala krajanka Marit Björgenová, která má nyní z běhu na lyžích 15 cenných kovů.

Dostál: Protáhl si kariéru slušně

"Byl to pan Někdo. Když se člověk ohlédne, co dokázal, je to něco neskutečného," řekl o něm expert ČT Roman Dostál. "Protáhl si kariéru slušně," uvedl o tři roky starší Dostál. "Ale škoda, že to neuzavřel po 'Holmesu', tam by to byla krásná tečka. Takhle to je takové trochu smutné," poukázal na fakt, že Nor předloni získal na MS v Oslu čtyři medaile.

Dostál vybojoval zlato na šampionátu v Hochfilzenu v roce 2005 ve vytrvalostním závodu. Björndalen tenkrát získal titul mistra světa ve všech zbývajících startech. "Bylo hezké, že mi tam jeden závod dal příležitost," smál se Dostál.

Björndalen, šestinásobný celkový vítěz Světového poháru, který od svého debutu v SP v roce 1993 vyhrál 94 závodů, zatím neoznámil, zda u sportu v nějaké roli zůstane i nadále. Předseda Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg ho v minulosti označil za svého možného nástupce. Dvaasedmdesátiletý Nor, který je hlavou světového biatlonu od roku 1992, v březnu oznámil, že na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení.

Zatím se Björndalen hodlá věnovat rodině. S běloruskou biatlonistkou Darjou Domračevovou, s níž se v roce 2016 oženil, vychovává dceru Xenii.

POSLECHNĚTE SI vše o uplynulé sezoně v Biatlon fokus podcastu:

Hlavní zprávy

Nejčtenější články