Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rybář je nepostradatelným motorem českého biatlonu, shodují se jeho svěřenci

Inovátor, zdatný psycholog, ale i přísný muž, který nepřipouštěl diskuse. Tím vším byl dle slov českých biatlonistů Ondřej Rybář, jenž nyní opouští roli šéftrenéra. "Bude nám určitě chybět, v týmu je nepostradatelný. Moje výsledky jsou z poloviny jeho prací," vystihl za všechny Ondřej Moravec, trojnásobný olympijský medailista ze Soči a držitel pěti cenných kovů z mistrovství světa.

Ondřej Rybář
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Devětatřicetiletý Rybář je považován za hlavního tvůrce úspěchů českého biatlonu. Pod jeho taktovkou přivezli reprezentanti sedm medailí z uplynulých dvou olympiád, Gabriela Koukalová vyhrála Světový pohár a stala se mistryní světa.

Rybáře stačí jen pozorovat mezi biatlonisty a dá se vysledovat síla jeho osobnosti. "Přínosem je už jen jeho přítomnost," uvedl trenér žen Zdeněk Vítek a dodal: "Je motorem celého biatlonu. Umí zvládat a řídit spoustu věcí naráz a k tomu je dobrý do party."

"Nikdo jiný takový tady není," doplnil Moravec a zdůraznil psychologický přínos zkušeného šéftrenéra. "Jiný už by nade mnou zlomil hůl a řekl, že jsem starej. On pořád věřil, že to ve mně je. Pod ním jsem biatlonově neskutečně vyrostl." 

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář potvrdil konec v roli šéftrenéra

Slova chvály přidal i Michal Krčmář, stříbrný muž ze sprintu z letošních Her v Pchjongčchangu. "Ondra je člověk, který má obrovský charakter a charisma. Nebojí se důležitých rozhodnutí a umí je udělat. Umí vzít tíhu na sebe, tím všem strašně moc odlehčoval. Když jsme váhali, tak jsme se ho zeptali, a on dokázal říct, jak to udělat, stál si za tím a my z něj cítili jistotu, což nám dodávalo důvěru," ocenil Rybáře.

Za muže, jenž chtěl za každou cenu tým i sebe zlepšovat, označil Rybáře další z jeho svěřenců Michal Šlesingr. "Takových trenérů není moc. Je jich jen pár, kteří jsou novátoři a nebojí se občas nějakého experimentu. Dokážou jít za vizí a přimět k tomu i zbytek skupiny, aby je následoval. On takový byl," prohlásil.

Rybář vedl biatlonisty pevnou rukou. Nepřipouštěl moc debaty o svých rozhodnutích. "Sportovci občas potřebují dostat sodu, ono je to možná i na povzbuzení. Tvrdý trénink i tvrdý přístup mi nevadil," konstatoval Moravec. "Nebylo to s ním vždy jednoduché. Ondra je v tomhle tvrďák. To ale asi k vůdčí osobnosti patří," myslí si Šlesingr.

Krčmář si pamatuje i několik konfrontací. "Důležité je, že z toho vyjdete, že se něco změní a pomůže to sportu. Má svou cestu, ale do debaty jde také otevřený. Vidí to z většího nadhledu a má zkušenosti. Není to jednoduché, ale dá se s ním domluvit," mínil Krčmář.

Zůstane Rybář u biatlonu? Zřejmě ano

Už před čtyřmi lety chtěl od reprezentace odejít a být více nablízku rodině, ale vydržel ještě další olympijský cyklus. Nyní už je neoblomný a Světové poháry objíždět nebude. "Doufám, že nějakým způsobem u biatlonu zůstane. Kdyby odešel úplně, pro český biatlon by to nebylo dobře," zakončil Moravec.

"Je hluboko v mém srdci," upozornil Rybář a zvažuje nabídku od svazového vedení na funkci sportovního ředitele a metodika.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články