Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fourcade vyhrál v Ťumeni sprint a bere velký i malý glóbus

Jedno vítězství, trojnásobná radost. Francouz Martin Fourcade v ruské Ťumeni ovládl s více než půlminutovým náskokem sprint, což mu zajistilo také překvapivě malý křišťálový glóbus za disciplínu a také velký křišťálový glóbus za ovládnutí Světového poháru, což se mu podařilo posedmé v řadě. Druhé místo na Sibiři vybojoval Fourcadův krajan Simon Desthieux, třetí skončil Švéd Fredrik Lindström. Přímý přenos sprintu žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz v pátek od 14:35.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Fourcade v průběžném pořadí vede dva závody před koncem sezony o 82 bodů před jediným rivalem Norem Johannesem Thingnesem Böem a po škrtnutí dvou nejhorších umístění v sezoně z hodnocení je jasné, že už nemůže být předstižen.

Posedmé za sebou Fourcade získal i malý křišťálový glóbus za sprint. Dosavadní lídr disciplíny Bö v Rusku doběhl až na 14. místě a v konečném hodnocení sprintů klesl o dva body za Fourcada.

Fourcade si v chumelenici na Sibiři počínal s velkou suverenitou. Jako by na něm nebyla znát únava po dlouhé sezoně. Vypořádal se se zasněženou tratí a pohlídal si i střelbu, což bylo klíčové. Jeho největší rival Bö udělal dvě chyby vleže a ztrátu marně stahoval. Navíc Nor tentokrát nezářil v běhu, byl o 40 sekund pomalejší než Francouz.

Devětadvacetiletý Fourcade se v Rusku utká s Böem o malé křišťálové glóby i ve stíhačce, která je na programu v sobotu, a závodě s hromadným startem, který uzavře sezonu v neděli.

Hodnocení jednotlivých disciplín vede v obou případech Fourcade, ve stíhačce o 26 bodů a v závodech s hromadným startem o 54. Na rozdíl od celkového pořadí SP, v němž se závodníkům škrtají dva nejhorší výsledky sezony, se v disciplínách nic neodečítá.

Start v Rusku bojkotují Češi. Na vyvrcholení SP nejsou ani Kanaďané, Američané, Ukrajinci a někteří Švédové či Slovinci, neboť vedení biatlonové federace IBU navzdory dopingovému skandálu v Rusku a nefunkční antidopingové organizaci, která stále nedostala od agentury WADA svolení k provádění testů, neodebrala Ťumeni pořadatelství finálových závodů.

Co se dělo na Sibiři?

Na střelnici se příliš nechybovalo. Nulu si připsali Rastorgujevs, Desthieux, Doll, ale i domácí miláčci Šipulin, Loginov nebo Cvetkov. Největší favorit Martin Fourcade strávil na ležce přes 37 sekund, přesto se zařadil na prozatímní první místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Fourcade bere po vítězství v Ťumeni malý glóbus za sprint

O naděje přišel po třech minelách Eberhard, který nepotvrdil fazónu z posledních závodů. Mezitím na stojce přesně mířil Cvetkov, jenž získal na rovněž bezchybného Landertingera skoro tři čtvrtě minuty. Pak ale přijeli další muži usilující o stupně vítězů. Terče vybílili Desthieux, Šipulin a především Rastorgujevs, který šel do vedení mírným náskokem.

Rychlý Loginov minul poslední ranou, což hrálo do karet Fourcadovi. Lídr světového poháru zachoval chladnou hlavu, nemýlil se a byl průběžně první. Dařilo se i jeho týmovému kolegovi Fillonu Mailletovi.

Čekalo se, co předvede Johannes Bö, který se na trať vydal až s číslem 61. Přišla však jeho slabá chvilka, po ležce musel na dvě trestná kola a odjížděl až ve čtvrté desítce.

O vítězi bylo jasno. Fourcade vedl v cíli o více než půl minuty, bojovalo se ale ještě o stupně vítězů. Švéd Lindström byl o dvě sekundy rychlejší než Rastorgujevs a zařadil se na třetí místo. Druhou pozici s nulou po druhé položce okupoval Lesser, ale tempo neudržel až do konce a dojel pátý.

Bö neztrácel motivaci, potřeboval skončit do dvanáctého místa, aby získal malý křišťálový glóbus. Druhou střelbu zvládl bez zaváhání a bylo zaděláno na malé drama. Nor mohutně stahoval, ale cíl nesplnil. Fourcade se mohl radovat i z dalšího překvapivého dárku.

Výsledky sprintu mužů v Ťumeni

1. M. Fourcade 25:49,0 (0 trest. okruhů), 2. Desthieux (oba Fr.) -33,2 (0), 3. Lindström (Švéd.) -33,5 (0), 4. Rastorgujevs (Lot.) -35,2 (0), 5. Lesser (Něm.) -38,4 (0), 6. Cvetkov (Rus.) a Fillon Maillet (Fr.) oba -43,0 (0), 8. Peiffer (Něm.) -50,0 (1), 9. Loginov -58,6 (1), 10. Šipulin (oba Rus.) -1:07,0.

Konečné pořadí sprintu SP (po 8 závodech): 1. M. Fourcade 384, 2. J. T. Bö (Nor.) 382, 3. Peiffer 259, ...25. Moravec 105, 42. Krčmář 58, 68. Soukup 16, 87. Šlesingr (všichni ČR) 3.

Průběžné pořadí SP (po 20 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 1056, 2. J. T. Bö 974, 3. Šipulin 658, 4. Peiffer 624, 5. Fak (Slovin.) 572, 6. Hofer 559, ...23. Moravec 294, 27. Krčmář 253, 45. Šlesingr 108, 80. Soukup 16, 85. Krupčík 9, 90. Václavík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články