Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nástup v závěru zajistil Domračevové zlato ze stíhačky, Vítková v nejlepší desítce

Stíhačku biatlonistek Světového poháru v Oslu ovládla nástupem v posledním kole Běloruska Darja Domračevová, závod seriálu vyhrála počtvrté v sezoně. Slovenka Anastasia Kuzminová musela vzít zavděk stříbrem, třetí místo patřilo Američance Susan Dunkleeové. Do nejlepší desítky se devátým místem dostala Veronika Vítková, druhé české závodnici Evě Puskarčíkové to nechutnalo, skončila až 34. Od 14:15 sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz štafetu mužů.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Dvě a tři chyby, takový byl finálový účet Češek Vítkové a Puskarčíkové za stíhačku, kterou se při bojkotu posledního SP v ruské Ťumeni rozloučily na norském Holmenkollenu se sezonou. Vítková k tomu přidala i nakonec slušný běh, v posledním kole byla osmá nejrychlejší.

"Rozšířené pódium nebylo daleko, holky jsem viděla před sebou, ale na trati jsem se necítila moc dobře, musela jsem to tahat. Nebyla jsem to dneska já. Mé pocity nebyly dobré, ale máme toho asi všichni plné zuby. Je vidět, že závěr sezony se blíží. Letos mohu být spokojená, umístění v TOP 10 pár bylo. Všechny závody byly na bodovaných příčkách, nepovedlo se mi jen Annecy," řekla Vítková.

"Povedený závod, škoda těch dvou chybiček, protože střelecké počasí bylo ideální. Každá rána, která padne vedle, stojí nějaké místo. Tady se to potvrdilo. Za výborný finiš musím Veroniku pochválit," chválil trenér biatlonistek Zdeněk Vítek.

Naopak Puskarčíkové závěr už vyloženě nechutnal, běžecky patřila mezi nejhorších deset závodnic. "Eva v běžecké formě určitě není. V tomhle počasí a v takových podmínkách je to hodně. Zhruba takové asi jako celou sezonu," dodal Vítek.

Kuzminová si první ležku pohlídala a pokračovala dál v čele závodu, naopak Domračevová si odvezla 150 metrů navíc. Kroužit musely odjet i Džimová a Dunkleeová, Vitozziová chybovala dokonce třikrát.

Hned za ní se do závodu vydala Vítková, která na ležce nezaváhala a odjížděla tak desátá, čtyři místa za ní pak rovněž čistá Puskarčíková. Ta se ale začala propadat a na vině byl opět pomalý běh. Zatímco Vítková ztrácela na první Eckhoffovou 16 sekund, Puskarčíková 19.

Minutový náskok Kuzminové na Domračevovou Slovenka dvěma netrefenými terči na druhé položce ztenčila. A Běloruska se přesnou střelbou mohla přiblížit. Na třetím místě se držela Hildebrandová. Naopak obě české závodnice chybovaly. Vítková do toho ve druhém kole šlápla, což dokazovala ztráta čtyři vteřiny na první Kuzminovou, následně se však jednou netrefila. Puskarčíková rovnou dvakrát.

Na první stojku přijížděla Kuzminová s Domračevovou společně. První žena ze čtvrtečního sprintu však dvakrát zaváhala, jedno trestné kolo musela absolvovat i partnerka Ole Einara Björndalena. A pořadí se měnilo. Závodu rázem velela Hildebrandová, kterou s mankem 14 sekund následovaly Brorssonová a Dahlmeierová. Všechny tři za nula. To Vítková odjížděla s další minelou patnáctá, unavená Puskarčíková dokonce až 39.

Švédka Mona Brorssonová na střelnici v Oslu
zdroj: ČTK/AP

Závod se přeléval dál. Hildebrandová s Dahlmeierovou totiž kazily a v čele se opět ocitla Kuzminová. Jenže jen o necelé dvě sekundy za ní pádila Domračevová. Vítková odstřílela rychlostí blesku a poskočila na deváté místo, přesná byla na druhé položce vestoje i Puskarčíková.

V posledním kole začala Domračevová s mocným nástupem a na mezičase nadělila Kuzminové více než tři vteřiny. Všechny síly napnula i Dunkleeová, kterou senzačně stíhala Japonka Tačizakiová, pro kterou to bylo životní maximum. A přesně tak nakonec vypadalo i pořadí v cíli. Do elitní desítky se dokázala dostat Vítková, když skončila devátá, její týmová kolegyně Puskarčíková pak na 34. místě.

Stíhací závod žen SP v Oslu (10 km):

1. Domračevová (Běl.) 30:37,4 (2 trest. okruhy), 2. Kuzminová (SR) -9,2 (4), 3. Dunkleeová (USA) -29,5 (2), 4. Tačizakiová (Jap.) -37,4 (1), 5. Džymová (Ukr.) -46,8 (2), 6. Frolinová (Korea) -49,2 (2), 7. Dahlmeierová (Něm.) -50,2 (2), 8. Kajševová (Rus.) -52,8 (2), 9. Vítková (ČR) -53,5 (2), 10. Hinzová (Něm.) -54,5 (2), ...34. Puskarčíková (ČR) -2:38,2 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 22 závodů): 1. Kuzminová 727, 2. Mäkäräinenová (Fin.) 686, 3. Domračevová 641, 4. Dahlmeierová 615, 5. Wiererová (It.) 600, 6. Vítková 545, ...31. Puskarčíková 206, 56. Jislová 72, 84. Zvařičová 9, 88. Davidová (všechny ČR) 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články