Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Fourcade opanoval stíhačku, Moravec se vešel do třicítky

Desáté vítězství v této sezoně ve Světovém poháru vybojoval Francouz Martin Fourcade a upevnil si vedení v čele seriálu. Druhý dojel ve stíhacím závodu v Oslu Ital Lukas Hofer a třetí Johannes Bö. Nejlepší z Čechů Ondřej Moravec obsadil 29. příčku, Michal Krčmář byl třiačtyřicátý.

Martin Fourcade
zdroj: Reuters

Vedoucí muž SP neponechal nic náhodě a od počátku stíhacího závodu šel jasně po vítězství. Chyboval méně než ostatní, minul jen dva terče, což mu v součtu s třetím místem po sprintu bohatě stačilo. Jeho nejbližší pronásledovatel v boji o velký křišťálový glóbus Johannes Bö musel na čtyři trestná kola a ztratil na Francouze přes půl minuty.

Češi nezářili. Ondřej Moravec sice chyboval jen dvakrát, ale na rozměklé trati mu to příliš neodjíždělo, na nejlepší ztratil jen v běhu téměř minutu. Ještě pomalejší byl Krčmář, toho navíc srážela rovněž horší střelba – do cíle dojel s bilancí tří chyb.

"Kluci nebyli úplně v pohodě. Na střelnici by to muselo být za nula, aby se dostali dopředu," podotkl trenér Michael Málek.

V neděli muži uzavřou soutěže v Oslu štafetou. Finálové závody bude hostit v příštím týdnu Ťumeň, čeští biatlonisté ale do Ruska neodcestují. Závěr SP bojkotují stejně jako Kanaďané či Američané kvůli tomu, že vedení Mezinárodní biatlonové federace IBU navzdory dopingovému skandálu v Rusku neodebralo Ťumeni pořadatelství finálových závodů seriálu.

Co se na trati událo?

Na první střelbě elitní biatlonisté chybovali. Až na vedoucího L’Abée Lunda, který si držel první místo, za ním vyrazil olympijský vítěz ze sprintu Peiffer. Martin Fourcade po jedné chybě figuroval na třetím místě. Svižně jel i Garaničev, Johannes Bö byl v závěsu. Eberhard musel na čtyři trestná kola. Moravec minul první terč a odjel třicátý se ztrátou více než minuty a půl. Bezchybný Krčmář se zařadil o tři místa za něj.

Fourcade z vedoucího kvinteta zastřílel na druhé položce jako jediný bez chyby, na trestná kola museli L’Abée Lund, Peiffer i Garaničev, na dvě dokonce Bö. Nedařilo se Krčmářovi, který napodobil norského fenoména a odjížděl šestačtyřicátý. Naopak Moravec si připsal nulu a polepšil si na 28. místo.

Fourcade navyšoval náskok sedmi sekund, na první stojku přijel s pohodlným dvacetisekundovým polštářem. Šipulin podle očekávání jel velkou stíhací jízdu. Z osmnáctého místa na startu se pohyboval v polovině závodu na bronzové příčce.

Fourcade musel na jedno trestné kolo, L’Abée Lund nikoli a Nor s Francouzem jeli pospolu. Ve hře se drželi také Hofer s Šipulinem a zpátky do závodu se dostal rovněž Bö. Moravcovi se vydařila i třetí položka a byl dvaadvacátý stále s odstupem zhruba minuty a půl na čelo. Krčmář jednou chyboval, což stačilo na 49. příčku.

Fourcade tradičně před střelnicí získal pár sekund k dobru. A na stavu si vedl lépe než jeho norský soupeř. L’Abée Lund šel na dvě trestná kola a přišel o naději na stupně vítězů. Chybovali i Šipulin s Johannesem Bö. Naopak bezchybnou střelbou se na stříbrnou příčku vyšvihl Hofer. Moravec minul druhý terč, což znamenalo výsledkový propad. Krčmář vše vybílil a odjel 41.

Závěrečné kolo nic podstatného nezměnilo. Fourcade si dojel pro vítězství, Hofer si pohlídal třetí místo, domácí se mohli zásluhou Böho radovat alespoň z bronzu.

Výsledky stíhacího závodu mužů v Oslu

1. M. Fourcade (Fr.) 31:31,6 (2 trest. okruhy), 2. Hofer (It.) -18,1 (1), 3. J.T. Bö (Nor.) -32,5 (4), 4. Cvetkov (Rus.) -42,7 (0), 5. L'Abee-Lund (Nor.) -45,2 (3), 6. Eder (Rak.) -45,7 (1), 7. Šipulin (Rus.) -53,3 (1), 8. Doll (Něm.) -55,8 (2), 9. Weger (Švýc.) -59,2 (2), 10. Peiffer (Něm.) -1:03,7 (3), ...29. Moravec -2:12,0 (2), 43. Krčmář (oba ČR) -3:28,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 996, 2. J.T. Bö 947, 3. Šipulin 627, 4. Peiffer 590, 5. Fak (Slovin.) 550, 6. Hofer 531, ...22. Moravec 294, 25. Krčmář 253, 45. Šlesingr 108, 78. Soukup 16, 84. Krupčík 9, 88. Václavík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články