Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ne vše dopadlo v Kontiolahti podle představ. Šlesingra nahradí junior Štvrtecký

V Kontiolahti se Češi třikrát prosadili do nejlepší desítky, ale ne všechno vyšlo podle představ. Především štafety – 18. místo ve dvojicích a 14. v klasickém mixu úsměvy nevyvolává. Jde totiž do tuhého v boji o body v Poháru národů. Navíc onemocněl Michal Šlesingr a sezona pro něj skončila. V Oslu ho nahradí Jakub Štvrtecký.

Adam Václavík v cíli mix štafety
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pro devatenáctiletého nadějného juniora to bude velká premiéra ve Světovém poháru. Nemocný je totiž i další talentovaný biatlonista Milan Žemlička a reprezentační béčko závodí na IBU Cupu v Rusku. "Naše volba tak jednoznačně padla na Jakuba Štvrteckého. Kuba, přestože mezi juniory závodí teprve prvním rokem, patří na trati k těm absolutně nejrychlejším. Světový pohár zkouší i řada dalších juniorů, a tak budeme mít alespoň porovnání," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Štvrtecký se o nominaci dozvěděl při víkendovém republikovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Považoval to nejprve za předčasný aprílový žert. "Je mi líto, že 'Boušek' onemocněl. Vím, že jinak bych nikam neletěl. Na druhou stranu si té šance velmi vážím a jsem za ni rád," řekl závodník z Letohradu, který byl na juniorském mistrovství světa šestý ve vytrvalostním závodě.

Podle očekávání se do ženské sestavy vrátí Markéta Davidová, která na juniorském šampionátu vyhrála stíhačku a získala stříbro ve sprintu.

Nominace pro SP v Oslu

Ženy:

Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Veronika Zvařičová

Muži:

Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

V SP ve Finsku něco vyšlo a něco už méně. Po olympijských hrách ještě na některých byla znát únava, ale přechod do Evropy velké potíže nedělal. "Některé národy z toho vyšly lépe, ale nemyslím si, že by byly problémy s reaklimatizací po olympiádě. Časový posun se zvládnul dobře. Stihli jsme odtrénovat, co jsme potřebovali," shrnul Rybář.

Švýcaři a Slovinci na dostřel

Česká biatlonová reprezentace už dříve avizovala, že bude kvůli dopingovým aférám ruských sportovců bojkotovat závody Světového poháru v Ťumeni. I proto si potřebovali Češi vytvořit v Poháru národů v ideálním případě zhruba třísetbodový polštář na nejbližší pronásledovatele.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéftrenér Rybář hodnotí SP v Kontiolahti: Bohužel štafety byly dost zásadní

Klíčová je desátá příčka jak mezi muži, tak ženami – ta přináší ještě jistotu pěti míst pro závodníky v kláních v příštím roce. Především muži mají co dělat. Patří jim devátá příčka (3561 bodů), ale dotírají na ně Švýcaři (3484) a Slovinci (3450). Ženy jsou rovněž deváté (3969), ale s výraznějším náskokem před desátým Polskem (3529) a jedenáctým Švýcarskem (3527).

"Jednou z variant bylo, že tady (ve Finsku) zajedeme tak dobré závody, že si uděláme náskok 300 bodů před jedenáctými, kteří by nás mohli ohrozit. Bohužel štafety byly dost zásadní a tam nám body utekly," zhodnotil realisticky Rybář.

Obzvláště důležité bude dění v Norsku. Tam se do Poháru národů započítávají sprinty a štafety, v Ťumeni se o body pojede už jen na nejkratší trati. "Uvidíme, jak se nám povede Oslo. Teď už to nemá cenu řešit. Budeme muset pracovat s variantou, jakou budeme mít kvótu pro příští sezonu," naznačil Rybář. "Dali jsme signál světu. To co, říkáme, za tím si stojíme," dodal.

Šéftrenér české reprezentace také vysvětlil, proč na rozdíl od áčka jedou Češi na IBU Cup do ruského Chanty Mansijsku. "Světový pohár je výkladní skříní biatlonu. Už dříve jsme se rozhodli nesouhlasit s rozhodnutími Mezinárodní biatlonové unie ve věci boje proti dopingu a přidělování soutěží. Naši neúčast jsme viděli a vidíme jako vhodnou formu vyjádření tohoto postoje. Do Ťumeni neodjíždíme, protože držíme slovo. Co se týká IBU Cupu, jsou tyto závody v úplně jiné poloze. Slouží především mladým sportovcům jako přestupní stanice do Světového poháru. A my mladých, zejména mezi muži, máme hodně. Neúčast by pro kluky měla fatální následky, protože by za rok neměli kde závodit," zdůraznil Rybář.

Program vysílání SP v Oslu na ČT sport a webu ctsport.cz:

Čt 11:30 sprint žen

Čt 14:15 sprint mužů

So 12:00 štafeta žen

So 14:45 stíhací závod mužů

Ne 11:30 stíhací závod žen

Ne 14:15 štafeta mužů

Zdroj
ČT sport, ČTK, Český biatlon

Hlavní zprávy

Nejčtenější články