Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šipulin přesprintoval ve Finsku všechny soupeře, z Čechů byl nejlepší Moravec

Vítězem úvodního sprintu ve finském Kontiolahti je Anton Šipulin. Ruský biatlonista na střelnici nechyboval a v cíli zvedl ruce nad hlavu. Z českých závodníků na tom byl nejlépe Ondřej Moravec, který s jednou chybou skončil dvacátý. Michalu Krčmářovi se tolik nevedlo a po čtyřech minelách dokončil až na 88. místě.

Anton Šipulin
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

Z českých biatlonistů se ve finském Kontiolahti nejlépe vedlo Ondřeji Moravcovi. Chyboval pouze jednou ve stoje a v cíli byl klasifikován jako dvacátý. Hůře se dařilo Michalu Krčmářovi. Stříbrný medailista z olympijských her v Pchjongčchangu chyboval čtyřikrát ve stoje a přišel o všechny šance. V cíli byl klasifikován až v deváté desítce pořadí.

Tři chyby udělal v závodě Adam Václavík, na něhož zbylo místo v páté desítce. Nedařilo se Jaroslavu Soukupovi, jemuž znovu nevyšla běžecká část a skončil šestašedesátý. "Pozitiva se hledají trochu hůře. Moravec a Václavík neměli velkou běžeckou ztrátu," poznamenal pro ČT trenér Michal Málek s tím, že Moravec i dobře zastřílel.

"Podmínky byly relativně bezproblémové, ale nezvládl jsem to po fyzické stránce. Měl jsem toho poměrně dost. Není to úplně špatné, ale spokojený být nemůžu," líčil v cíli Moravec, který po olympijských hrách nemohl ideálně trénovat a následky své vynucené pauzy cítil i ve sprinterském závodě.

"Rozklepaly se mi nohy. Během závodu mě začaly pálit nohy, totálně jsem se klepal. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. To je ta příčina. Už před závodem jsem se necítil úplně fit, dnes to bylo vidět," vysvětloval svou nepovedenou střelbu Krčmář. "Foukl mi vítr, ale tím to nebylo. Dalo se to zvládnout," dodal český biatlonista. 

Z vítězství se raduje Anton Šipulin, který byl o šest vteřin rychlejší než druhý Andrejs Rastorgujevs. Třetí skončil Quentin Fillon Maillet. Do sprintu nenastoupil jeho krajan a vedoucí muž Světového poháru Martin Fourcade, a to přesto, že v Kontiolahti absolvoval předzávodní nástřel a rozcvičení. Jako důvod jsou uváděny bolesti břicha.

Jak závod probíhal?

Krčmář vstupoval do závodu jako první v pořadí a neměl tak dokonalý přehled o situaci za sebou. Neběžel nijak rychle, což se prolnulo i do první střelby – mířil sice přesně, avšak na střelnici strávil bezmála sedmatřicet vteřin. Český reprezentant jako by nikam nespěchal a na své soupeře ztrácel vteřinu za vteřinou.

Na druhé střelbě poté přišel menší "výbuch", neboť si Krčmář vybral zřejmě nejslabší chvilku v celé své sezoně. Čtyři chyby znamenaly beznadějný pád průběžným pořadím. Do cíle na biatlonovém stadionu dorazil český reprezentant s velkou ztrátou v deváté desítce. Těšit jej mohlo snad jen to, že ve Finsku na programu není stíhací závod.

V nijak závratném tempu rozběhl svůj závod i zkušenější z českých biatlonistů Ondřej Moravec. I on vleže nechyboval, čas však ztrácel na trati. Na druhé střelecké položce pak jednou minul, což v konečném součtu stačilo na dvacáté místo. Moravcovi pomohlo na trati i to, že se v závěru mohl chvíli vyvézt za Johannesem Bö.

Velmi dobře se za neúčasti Fourcada držel další z francouzských biatlonistů Maillet. S čistým kontem mohl pomýšlet na nejvyšší příčky, avšak v běhu ztrácel a nestačil na úplnou špičku. Tou v Kontiolahti byl Šipulin, který porazil Rastorgujevse o šest sekund. Na Mailleta zbyla cenná třetí příčka, již těsně uzmul mladšímu ze sourozenecké dvojice Böových.

Muži - sprint (10 km):

1. Šipulin (Rus.) 23:51,6 (0 trest. okruhů), 2. Rastorgujevs (Lot.) -5,8 (0), 3. Fillon Maillet (Fr.) -17,3 (0), 4. J. Bö (Nor.) -19,0 (2), 5. Peiffer (Něm.) -27,4 (1), 6. Desthieux (Fr.) -28,3 (1), 7. Lesser -30,6 (1), 8. Schempp (oba Něm.) -32,0 (2), 9. Hofer -35,2 (1), 10. Windisch (oba It.) -38,3 (1), ...20. Moravec -51,2 (1), 44. Václavík -1:43,0 (3), 66. Soukup -2:19,9 (1), 88. Krčmář (všichni ČR) -3:04,4 (4).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 22 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 834, 2. J. Bö 823, 4. Šipulin 520, 4. Fak (Slovin.) 490, 5. Peiffer 483, 6. T. Bö (Nor.) 442, ...23. Moravec 238, 25. Krčmář 215, 39. Šlesingr 108, 76. Soukup 16, 82. Krupčík 9, 87. Václavík (všichni ČR) 7.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články