Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Na co se těšit v Kontiolahti? Na nejpříkřejším stoupání zuří těsné souboje o glóby

Kdo se přiblíží zisku glóbů? Jak budou Češi úspěšní v bitvě o důležité body do Poháru národů? Naváže Veronika Vítková na sérii umístění na pódiu? Vrátí se čeští biatlonisté na výsluní v dříve velmi oblíbené disciplíně smíšených štafet? Jen několik z mnoha otázek, které vyvstávají na zastávce Světového poháru ve finském Kontiolahti. Přímé přenosy sledujte na ČT sport, ČT2 a webu ctsport.cz. Sprint mužů startuje v 17:15.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Martin Fourcade nemá zdaleka nic jistého. Na kontě má 834 bodů a Johannes Bö je jen o 54 bodů zpět, po odečtu dvou nejhorších výsledků dokonce jen o 16. Francouz nechce ponechat nic náhodě a chce se rvát o velký glóbus do poslední chvíle, avizoval proto také, že na rozdíl od českého týmu nehodlá bojkotovat závěr sezony v Ťumeni.

Fourcade není takovým suverénem jako loni a bude to zřejmě ještě hodně těsné. Finský areál svědčí Francouzi i Norovi co do počtu vítězství stejně – oba dokázali zvítězit v Kontiolahti čtyřikrát.

Souboj svedou ve čtvrtek ve sprintu a v neděli v závodu s hromadným startem. Mezitím jsou na programu sobotní štafeta dvojic a klasická mix štafeta.

Je nám líto, video expirovalo.
Mráz provází biatlonisty i v Kontiolahti

Ani mezi ženami se nedá s jistotou určit, kdo se bude na konci smát nejvíce. Ve žlutém dresu sice pojede domácí favoritka Kaisa Mäkäräinenová, její náskok nenáskok na Anastasii Kuzminovou je však ještě tenčí než v případě Fourcada a Böa. Před odečtem je rozdíl 15 bodů, po odečtu se dokonce situace obrací ve prospěch Slovenky na 22 bodů.

Mäkäräinenová v Pchjongčchangu opět prokázala, že se jí na velkých akcích nedaří. V domácím prostředí se však dokáže vybičovat k velkým výkonům, zvítězila zde čtyřikrát. To Kuzminová je v tomto případě pravý opak. Velká klání miluje, na olympijských hrách vybojovala v únoru tři cenné kovy. Naopak v Kontiolahti ještě nebyla ani na stupních vítězek.

Nominace české reprezentace pro Kontiolahti

Muži

Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Adam Václavík

Ženy

Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Veronika Zvařičová

Čeští biatlonisté budou bojovat o důležité body do Poháru národů. Prozatímní osmé místo v obou kategoriích jim zatím zaručuje pět účastnických míst pro závody v příští sezoně, což je vytyčený cíl.

Olympijské hry byly pro všechny vyčerpávající, času na odpočinek nemnoho. "Únava přetrvává, to cítím. Ta pauza byla moc krátká, ale co… Myslím, že na tom všichni budeme podobně," podotkla bronzová z Pchjongčchangu Veronika Vítková.

Česká jednička byla na čtyřech posledních zastávkách vždy na stupních vítězek. Kdyby sérii prodloužila, znamenalo by to její nejlepší individuální umístění ve Finsku.

Moravec se potloukl na muldách

Komu se na náročných tratích daří, to je Ondřej Moravec. Hry v Koreji mu nevyšly úplně podle představ, ale jak už bylo několikrát v minulosti patrné, akce po velkých šampionátech nebo olympiádě Moravcovi svědčí. V Kontiolahti má navíc Moravec výstavní bilanci - při minulých třech zastávkách byl vždy alespoň jednou na stupních vítězů. Dvakrát dojel druhý a dvakrát třetí.

Jenže je tu drobné ale. Moravec odletěl do Finska potlučený z tréninku doma v Letohradu. "Na jednom okruhu jsou rolbou udělené muldy. Děti na tom trénují techniku, koordinaci nebo blbnou. Prostě to mají jako zpestření. Sám jsem muldy někdy sešlápl, jindy na nich skákal. Jenže v danou chvíli jsem se úplně nesoustředil. Dopadl jsem lyží na bok, prasklo mi vázání a letěl jsem," popsal. Při dopadu na zmrzlý sníh si rozrazil ret a narazil rameno a bok.

To stříbrný z korejských Her Krčmář tamní podmínky nemá úplně v lásce. Do elitní desítky se tu ještě nepodíval. "Tratě mi tu třeba nesedí tolik jako v Ruhpoldingu, který je mojí oblíbenou zastávkou. Na druhou stranu před střelnicí tu je asi vůbec nejtěžší stoupání v celém seriálu Světového poháru. A to je úsek, který mi nijak nevadí," vypíchl český reprezentant.

Kontiolahti přineslo českým biatlonistům hodně radosti. Nejúspěšnější ze všech Gabriela Koukalová u toho ze známých důvodů tentokráte nebude, ale vzpomínky na zlatou smíšenou štafetu na MS v roce 2015 jen tak nevymizí. Stejný závod se tu pojede v sobotu večer. Češi už nepatří na nejžhavější kandidáty na vítězství, ale osmé místo z olympijských her naznačilo, že po nemastných výsledcích v této disciplíně může být zase o něco veseleji.

Program ČT sport, ČT2 a webu ctsport.cz

Čt 17:15 sprint mužů

Pá 17:15 sprint žen

So 13:10 štafeta dvojic

So 16:15 mix štafeta

Ne 13:00 závod s hromadným startem mužů

Ne 15:40 závod s hromadným startem žen

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články