Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Když nejste ranní (a omrzlá) ptáčata. Jak se biatlonisté zabydlují v olympijské vesnici

Velké sídliště pro sportovce, tak by se dala stručně popsat olympijská vesnice. Na soužití v apartmánech si už zvykají i čeští biatlonisté. A jak říkají, největším problémem jsou zatím trochu tenké zdi. "Je tam všechno strašně slyšet," popisuje Michal Šlesingr.

Michal Krčmář na olympiádě v Pchjongčchangu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Převážně se bydlí na pokojích po dvou. "Když je v tom apartmánu nějaký ranní ptáče, ostatní jsou kolikrát ranní ptáčata také," směje se Šlesingr.

Reprezentace si do dolní části budovy, kde bydlí, přivrtala na zeď v chodbě posilovací stroj na soupaž. Dům v Kangnungu je hned u vstupu do rezidenční části. Sportovci to mají navíc blízko do jídelny.

Členové české výpravy se shodují, že jim vyhovuje semknutější podoba vesnice. Na rozdíl od Her v Soči 2014, kde bylo všechno daleko, vleký rozdíl.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté si v Koreji zvykají na mráz

Češi si budou muset na hluk z okolních pokojů asi zvyknout, stejně tak jako na večerní závody pod umělým osvětlením. Navíc se očekává spíše komornější atmosféra, tribuny zcela zaplněné nebudou.

Hlavně však bude mrznout. Což už se ostatně děje. Teploty klesají po setmění třeba až k minus 18 stupňům Celsia.

"Zima sama o sobě není tak hrozná. Ale vítr do toho ještě ten mráz zesiluje. Kdyby bylo minus osmnáct, tak je to ještě v pořádku, ale ono do toho fouká a je to takových minus pětadvacet," vypočítává další z reprezentantů Michal Krčmář.

Čtyři dny před startem Her bylo na odpoledních trénincích sice slunečno, provázely ho však teploty kolem patnácti stupňů pod nulou a opět větrno. "Máme tady neskutečnou kosu," říká Ondřej Moravec.

"Ve sjezdech, kde člověk jezdí kolem padesátky, je to odhadem tak minus čtyřicet. Když máte na sobě kombinézu, pod tím termo-triko, tohle vydržet není opravdu žádná sranda. Doufám, že se nám to trochu zlepší. Jinak budou závody extrémně těžké. Budeme s tím bojovat a snad to zvládneme," doufá Moravec.

Oteplení by přijít mělo, i když mírně, vítr ale nejspíš bude zlobit i při ostrých závodech. Tamní trať a střelnice v Alpensia centru je tím pověstná. "Je takovej nevyzpytatelnej, že se ze strany na stranu točí, zesiluje a zeslabuje," dodává Krčmář.

Věří však, že se s tím dá popasovat. "Nějak načíst se to dá. Věřím, že se nám to povede," říká Krčmář, kterého čeká s týmovými kolegy první závod tuto neděli, kdy je na programu sprint mužů. A to má zrovna foukat dost. "Na střelnici se to mění hodně a může to člověka vytrestat," doplňuje sedmadvacetiletý biatlonista.

Právě kvůli blížícímu se sprintu se slavnostního pátečního zahájení nejspíše nezúčastní třeba Moravec. Raději dá přednost přípravě na nedělní start. Ostatně, mrazivé počasí se nevyhne ani slavnostnímu ceremoniálu.

Mezinárodní olympijské výbor proto vyzval sportovce i diváky, aby se na stadion oblékli co nejtepleji. Připraveno bude 20 místností pro zahřátí, mezi sektory bude navíc 40 přenosných lamp či teplometů. Na sedáčkách pak budou deky, ohřívací podložky a hřejivé polštářky pro ruce a nohy.

POSLECHNĚTE SI: Biatlon fokus podcast o šancích českého týmu na OH

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články