Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Biatlonisté na půli cesty. Před odletem do mrazivého Kazachstánu to byla trochu "hektika"

Do startu zimních olympijských her v Koreji zbývá pouhých patnáct dnů. Výprava českých biatlonistů zamířila na závěrečné soustředění do mrazem sevřeného Kazachstánu, odkud se do dějiště Her po 3. únoru přesune.

Ondřej Moravec před odletem do Kazachstánu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jedním z cílů pro následujících deset dní je přivyknout na časový posun. "Pět hodin je to do Almaty a pak tři hodiny do Koreje, takže je to tak na půl cesty," popsal šéftrenér Ondřej Rybář.

Tratě a střelnice mají být v Almaty připravené. Českou výpravu jen trochu děsí předpověď mrazivého počasí. "Teď je tam minus třiadvacet, ale spoléháme na to, že tam bude takový ten suchý mráz, což není tak hrozné," doufal Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští biatlonisté zamířili na dalekou cestu do Kazachstánu

"Nevím, jestli se mám těšit, protože takový mráz není na trénink úplně ideální. Budeme doufat, že předpověď lže," řekla Veronika Vítková. "Minus třicet je hodně. Přál bych si, aby nám to nenabouralo trénink, protože by to byla velká škoda. Na druhou stranu v Pchjongčchangu může být taky minus dvacet, takže když přijedeme a budeme na to trošku připravený, i to třeba může být dobře," doplnil Ondřej Moravec.

Zkušený olympionik plánoval zaměřit se na střeleckou položku vleže, s kterou v sezoně bojoval. "Mám problém s polohou. Na to, kolik mi je, tak si k tomu neumím pořádně lehnout. Při závodech to je katastrofický, takže tohle určitě bude úkol. Ale psychika dělá devadesát procent a uvidíme v závodu," řekl Moravec. 

Ondřej Rybář:

"Doufám, že i tu přípravu dokážeme kvalitně odtrénovat a nebudeme se jen prát s posunem."

Před odletem strávili biatlonisté tři dny doma, ale volna si kvůli tréninkům a balení moc neužili. "Odpočinku moc nebylo, ale doufám, že jsem nějaké síly nabrala," podotkla Vítková. "Strávil jsem to u pračky a potom jsem balil. Taková hektika," dodal Michal Krčmář.

Na poslední předolympijské soustředění odletěla téměř celá biatlonová reprezentace. Na Letišti Václava Havla se sešla devítka reprezentantů v čele s Vítkovou a Moravcem. Nechyběli ani Jaroslav Soukup, Michalové Krčmář a Šlesingr nebo nejmladší členka výpravy, jednadvacetiletá Markéta Davidová. 

Kdo s koho

Veronika Zvařičová a jedna z dua Lea Johanidesová a Lucie Charvátová se k týmu připojí až po mistrovství Evropy přímo v dějišti Her.

O tom, kdo z této dvojice nakonec do Pchjongčchangu pojede, rozhodnou výkony v italském středisku Ridnaun. Ve vytrvalostním závodě byla na tom díky výrazně lepší střelbě Johanidesová. V pátek je ale na programu sprint, kde se může projevit naopak rychlost Charvátové. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. V 10:50 startují muži, o tři hodiny později ženy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články